Dva su intenzivna mjeseca pred Svetim Ocem, koji će početkom travnja krenuti na svoje 36. apostolsko putovanje – 2. i 3. travnja – u Maltu, gdje će se sastati s civilnim vlastima, izbjeglicama i stanovništvom otoka. Posjetit će i špilju Svetog Pavla s istoimenom bazilikom, mjesto u spomen brodoloma apostola na taj otok.

Tjedan dana nakon povratka, 10. travnja, na Cvjetnicu, Papa će slaviti misu na Trgu svetog Petra u 10 sati. Na Veliki četvrtak, 14. travnja, slavit će misu posvete ulja u 9:30 u vatikanskoj bazilici.

Što se tiče Velikog petka, uz službu Muke Gospodnje u Bazilici svetog Petra u 17 sati, od 21:15 bit će Križni put sa Svetim Ocem – od ove godine ponovno u Koloseumu.

Križni put u pandemiji

Naime, već dvije godine za redom zbog pandemije se Križni put održava na Trgu svetoga Petra. Podsjećamo, razmatranje Križnoga puta 2020. pripremilo je pet zatvorenika iz kaznionice Due Palazzi u Padovi, obitelj koja je zbog ubojstva izgubilo voljenu osobu, kćer oca osuđenog na doživotni zatvor; zatvorska odgajateljica; sutkinja, majka zatvorenika, vjeroučitelj, franjevac volonter, pravosudni policajac te svećenik koji je bio optužen, a nakon osam godina oslobođen optužbe. U 2021. su pak glas dali djeca iz izviđačke skupine „Foligno I.“ iz talijanske pokrajine Umbrije i rimska župa Svetih ugandskih mučenika.

Slavlje Uskrsa

Papa će 16. travnja predvoditi Vazmeno bdijenje s početkom u 19.30 u vatikanskoj bazilici. Potom, na Uskrs, 17. travnja, misa će biti u 10 sati na Trgu svetoga Petra te će uslijediti Urbi et orbi iz središnje lože Bazilike u podne.

Na Papinom su dnevnom redu predviđena još dva događaja: 24. travnja, na nedjelju Božjeg milosrđa, predvodi misu u 10 sati u Bazilici svetog Petra. Na istome će mjestu 15. svibnja – opet u 10 sati – kanonizirati 10 blaženika, među kojima je i Charles de Foucauld, čovjek koji je dao svjedočanstvo na dobro Crkve, kako je rekao Sveti Otac na misi koju je slavio u Domu svete Marte 1. prosinca 2016. godine, na stotu godišnjicu njegove smrti.

Uz Charlesa de Foucaulda, kanonizirani će biti svećenici Justino María Russolillo; Luigi Maria Palazzolo i César de Bus. Kanoniziran će biti i Lazar, poznat kao Devasahayam, prvi blaženi indijski laik. Maria Domenica Mantovani, Titus Brandsma, Maria Rivier, Maria Francesca di Gesù Rubatto i Maria di Gesù Santocanale također će biti kanonizirani.