Papa Franjo najavio je da će krajem kolovoza promaknuti 21 biskupa i svećenika u kardinalski status. Na nedjeljnoj podnevnoj molitvi na Trgu sv. Petra, 29. svibnja 2022., objavio je imena budućih nositelja purpura, od kojih će njih 16 biti mlađi od 80 godina te će stoga imati pravo sudjelovati na budućim izborima za Papu.

U nastavku donosimo njihove kratke biografije:

Arthur Roche (72) godinu dana vodi dikasterij za liturgiju. Prethodno je devet godina bio tajnik tog dikasterija. Rođen je u Britaniji, bio je biskup Leedsa od 2004. do 2012. godine. Roche se smatra umjerenim i nedavno je imao puno posla s obranom Franjinog ograničenja tzv. stare mise. Nakon interne vizitacije dikasterija, papa Franjo ga je prošle godine imenovao novim poglavarom vatikanskog Dikasterija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata.

Lazzarus You Heung-sik (70) je bivši nadbiskup Daejoena u Južnoj Koreji, a od lipnja 2021. je prefekt (poglavar) Dikasterija za kler. Na njega se gleda kao na predstavnika onih koji žele pomirenje sa Sjevernom Korejom. Papa Franjo ga je upoznao 2014. na svom putovanju u Južnu Koreju. Nadbiskup You se dosad rijetko pojavljivao u Vatikanu. On je jedan od dva istočnoazijska kurijalna kardinala, zajedno s poznatijim filipinskim kardinalom Luisom Tagleom.

Fernando Vergez Alzaga (77) je od listopada 2021. predsjednik Governatorata, a time i „šef vlade“ Vatikana. Ondje svakodnevne poslove vodi redovnica Raffaella Petrini (52). Španjolac Vergez pripada redovničkim svećenicima Kristovih legionara. Tijekom reforme Kurije povjereno mu je nekoliko zadataka. Tradicionalno, na čelu uprave države Vatikan uvijek je bio kardinal.

Jean-Marc Aveline (63) nadbiskup je Marseillea od jeseni 2019. godine. Prethodno je ondje šest godina bio pomoćni biskup. Aveline je rođen u Alžiru 1958. godine. Nakon studija u Marseilleu, Avignonu i Parizu, zaređen je za svećenika u Marseilleu 1984. godine. Nakon rada u podučavanju teologije i pastoralnom radu u zajednici, Aveline je 2007. godine postao generalni vikar, a potom i pomoćni biskup 2013. godine. Od 2008. do 2012. bio je i savjetnik Papinskog vijeća za međureligijski dijalog. Kao nadbiskup velikog sredozemnog lučkog grada, Aveline je također upoznat s problematikom migracija. Bilo je raznih nagađanja o papinskom putovanju u Marseille.

Peter Okpaleke (59) biskup je južne nigerijske biskupije Ekwulobije od proljeća 2020. godine. Iako jug Nigerije nije toliko pogođen nasiljem kao sjever, Okpaleke je svjestan tih problema i razvoja događaja nakon njih. I sam se bavio etničkim problemima nakon što ga je Benedikt XVI. imenovao biskupom Ahiare 2012. Okpaleke je po nacionalnosti Igbo, dok je većina vjernika Mbaise. Mnogi su ga odbijali priznati za svog biskupa. Iako ih je papa Franjo ponovno pozivao na lojalnost, Okpaleke je na koncu 2018. godine zbog nacionalizma, odnosno etičke netrpeljivosti, dao ostavku. Dvije godine kasnije postao je biskup Ekwulobije.

Leonardo Ulrich Steiner (71) nadbiskup je brazilskog Manausa od kraja 2019. godine. Kao važan biskup u amazonskoj regiji, Steiner predstavlja prisnu skrb sadašnjeg rimskog biskupa za Amazoniju, za koju je sazvao posebnu sinodu 2019. godine. Crkva u regiji bila je posebno ugrožena tijekom valova pandemije Covida 19, kada je ponekad samo u Manausu svaki dan umiralo 500 ljudi. Steiner je pristupio franjevačkom redu (OFM) 1972., a za svećenika je zaređen 1978. godine. Kasnije je služio kao biskup Sao Felixa u Mato Grossu i kao pomoćni biskup u Brasiliji.

Filipe Neri Antonio Sebastiao di Rosario Ferrao (69) nadbiskup je Goe i Damaa od 2004. godine. Dolazi iz iste regije gdje je bio pomoćni biskup od 1993. godine. Kao nadbiskup Goe, Ferrao nosi počasnu titulu „Primas Istoka“ i „Patrijarh Istočne Indije“. Od 2019. je predsjedavajući Indijske biskupske konferencije – kao nasljednik bombajskog nadbiskupa Oscara Graciasa, kojeg je Papa imenovao u Kardinalsko vijeće za reformu Kurije. Kao Indijac, Ferrao zna za poteškoće međureligijskog dijaloga, koji u njegovoj zemlji znatno otežavaju hinduistički fundamentalisti.

Robert Walter McElroy (68) biskup je američke biskupije San Diego od 2015. godine. Osvrćući se na migracijsku politiku tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, 2019. je rekao da vlada širi strah i „izbjeglice i imigrante, koji su povijesni američki izvor života, sada proglašava neprijateljima“. Prije godinu dana, tijekom spora između američkih biskupa oko primanja pričesti za katoličke političare koji imaju drugačiji pogled na pitanje pobačaja, upozorio je da se „Euharistija ne smije pretvarati u političko oruđe“. Zabrinjavajuće je da sakrament „koji bi nas trebao ujediniti postaje izvor razdora za milijune katolika“.

Virgilio Do Carmo Da Silva (54) od 2016. vodi biskupiju Dili u Istočnom Timoru, koja je 2019. podignuta na status nadbiskupije. Da Silva, član salezijanskog reda, prvi je nadbiskup zemlje koja je od 2002. godine priznata kao neovisna republika, i potpredsjednik Biskupske konferencije. Oko 97 posto od 1,3 milijuna stanovnika pripada Katoličkoj Crkvi. Papino putovanje u Indoneziju i Papuu Novu Gvineju planirano za 2020. također se trebalo zaustaviti u Istočnom Timoru. Otkazano je zbog pandemije, a novi pokušaj organizacije još nije na vidiku.

Oscar Cantoni (71) je od 2016. biskup dijeceze Como. Prije toga, Cantoni, koji je također veliki prior sjevernotalijanskog dijela Reda Svetog groba Jeruzalemskog, bio je biskup dijeceze Crema. Cantoni je postao poznat kada je 2021. godine ispitan kao svjedok u suđenju za zlostavljanje u vezi s malim sjemeništem u Vatikanu koji je vodila organizacija sa sjedištem u njegovoj sjevernotalijanskoj biskupiji. Radilo se o optužbama za zataškavanje protiv jednog od njegovih prethodnika.

Anthony Poola (60) nadbiskup je četvrtog po veličini indijskog grada Hyderabada od 2020. godine. Prethodno, zaređen 1992., Poola je od 2008. bio biskup Kurnoola u državi Andhra Pradesh, gdje je i rođen u gradu Poluru. Hyderabad je četvrti po veličini grad u Indiji, međutim, tek 0,8 posto od 14 milijuna stanovnika su katolici. Poola je prvi kardinal Dalit, odnosno potječe iz skupine tzv. „nedodirljivih“ koja je na najnižem nivou u indijskom sustavu kastâ. Daliti su i danas žrtva značajne diskriminacije u Indiji.

Paulo Cezar Costa (54) je od 2020. na čelu brazilske nadbiskupije Brasilia. Costa, koji je doktorirao dogmatiku na Papinskom sveučilištu Gregoriana, član je Papinskog vijeća za ekumenizam i Povjerenstva za Latinsku Ameriku. Godine 2013. bio je zamjenik ravnatelja za organizaciju Svjetskog dana mladih u Rio de Janeiru.

Richard Kuuia Baawobr (62), redovnik i bivši generalni poglavar „Društva misionara Afrike“ (Bijeli oci), nadbiskup je dijeceze Wa u svojoj rodnoj Gani od 2016. Papa Franjo ga je 2020. imenovao i u Papinsko vijeće za ekumenizam.

William Goh Seng Chye (64) vodi Singapursku nadbiskupiju od 2013. godine. Početkom svibnja Goh se ispričao za zlostavljanje dvojice dječaka od strane čovjeka Crkve koji je osuđen na pet godina zatvora. Oko 360 000 od 5,7 milijuna stanovnika u financijskoj i gospodarskoj metropoli Singapur, najmanje zemlje u jugoistočnoj Aziji, su katolici.

Adalberto Martinez Flores (70) je od veljače ove godine nadbiskup paragvajske biskupije Asuncion. Prethodno je bio biskup Villarrice i vojni ordinarij, a još od 2018. predsjednik je Biskupske konferencije te zemlje.

Giorgio Marengo (47), talijanski misionar i član reda Institutum missionum a Consolata, od 2020. je na čelu Apostolske prefekture Ulan Bator (Mongolija). Teologiju je završio na sveučilištu Gregoriana. Godine 2002. stekao je licencu, a 2016. i doktorirao misiologiju na Papinskom sveučilištu Urbaniana, koje je pohađao od 2000. do 2006. godine. Papa Franjo je Marenga, koji u toj srednjoj i istočnoazijskoj zemlji djeluje od 2001., primio u subotu 28. svibnja u Vatikanu zajedno s izaslanstvom kršćana i budista.

Sljedeći biskupi i svećenici će u kolovozu primiti počasno kardinalsko dostojanstvo u, no tada više nemaju pravo glasa na papinskim izborima jer su stariji ili će na dan kreiranja biti stariji od 80 godina:

Jorge Enrique Jimenez Carvajal (80) je do kraja ožujka ove godine bio nadbiskup Cartagene u Kolumbiji. Član je reda Družbe Isusa i Marije, odnosno Congregatio Eudistarum. Jimenez je studirao filozofiju, teologiju i društvene znanosti u Čileu. Od 1995. do 1999. bio je glavni tajnik Latinoameričkog biskupskog vijeća CELAM, a od 1999. do 2003. njegov predsjednik. Na čelu nadbiskupije Cartagene bio je od 2005. Jimenez je postao međunarodno poznat kada su ga marksistički pobunjenici oteli na nekoliko dana u studenom 2002. godine. Bio je, inače, uključen u mirovni proces.

Lucas Van Looy (80) bio je biskup Genta u Belgiji do 2019. godine. Rođen je 1941. godine, svoj poziv započeo je ostvarivati 1968. kod salezijanaca Don Bosca. Zaređen je za svećenika 1970. godine, papa Ivan Pavao II. imenovao ga je biskupom Genta u prosincu 2003. godine. Papa Franjo ga je 2015. imenovao u Izvršno vijeće Caritasa Internationalis.

Arrigo Miglio (79) bio je nadbiskup Cagliarija na Sardiniji do kraja 2019. godine. Budući da će 28. srpnja proslaviti 80. rođendan, više neće moći kao kardinal glasati za izbor budućeg pape. Od 1999. do 2012. Miglio je bio biskup svoje matične biskupije Ivrea. U Talijanskoj biskupskoj konferenciji uvijek se iznova bavio socijalnim pitanjima. U nadbiskupiji Cagliari nalazi se svetište Madonna di Bonaria. Marijin kip iz srednjeg vijeka štuje se ne samo kao patron Sardinije, već i argentinske prijestolnice Buenos Airesa, Franjine domovine.

Gianfranco Ghirlanda (79) isusovac je, stručnjak za kanonsko pravo te duhovne vježbe utemeljitelja reda Ignacija od Loyole. I njemu će prije konzistorija biti 80 godina. Od 2004. do 2010. bio je rektor Papinskog sveučilišta Gregoriana. Ghirlanda je bio ključan u izradi nacrta nove konstitucije o Rimskoj kuriji „Praedicate Evangelium“, temeljne za reformu. Također je bio zadužen za vatikanske istrage u laičkoj zajednici „Memores Domini“ te 2014. kao konzultant za reformu „Kristovih legionara“ i zajednice „Regnum Christi“.

Fortunato Frezza (80) svećenik je i član kapitula Bazilike Svetog Petra od rujna 2013. godine. Frezza je dokazani proučavatelj Biblije, a u Italiji je poznat i kao klupski kapelan nogometnog kluba „AS Roma“, koji je ovog tjedna prvi put osvojio UEFA Conference League. Papa Franjo ga je 2014. imenovao podtajnikom Biskupske sinode, no 2021. Papa je tu službu dotajnika povjerio dvjema osobama: jednom redovniku i jednoj redovnici.