Papa Franjo je nakon molitve Angelusa u nedjelju 15. studenog, izrazio bol zbog nedavnih terorističkih napada u Parizu. Francuskome predsjedniku i svim građanima je prenio svoju bratsku sućut, a osobito je iskazao blizinu ranjenim osobama i obiteljima koje su izgubile svoje voljene.

Takvo nas barbarstvo ostavlja preneražene i pitamo se kako ljudsko srce može smisliti i ostvariti tako užasne čine, koji su potresli ne samo Francusku, nego i čitav svijet. Pred takvim nepodnošljivim djelima, ne može se ne osuditi ta neizreciva pogrda ljudskog dostojanstva. Želim snažno potvrditi da put nasilja ne rješava probleme čovječanstva i da je korištenje Božjeg imena da bi se taj put opravdao, bogohuljenje – ustvrdio je Sveti Otac.

Pozivam vas da se sa mnom ujedinite molitvi: povjeravamo Božjem milosrđu sve bespomoćne žrtve ove tragedije; Neka Djevica Marija, Majka milosrđa, u srcima svih ljudi potakne mudrost i miroljubivost. Molimo ju da štiti i bdije nad dragim francuskim narodom, nad Europom i čitavim svijetom – rekao je Papa, pozivajući okupljene na kratku molitvu u tišini, izmolivši zatim s njima Zdravomariju.

Također je podsjetio da je jučer u Três Pontas, u Brazilu, blaženim proglašen don Francisco de Pula Victor, brazilski svećenik afričkog podrijetla, sin ropkinje. Bio je velikodušan župnik revan u katehezi i dijeljenju sakramenata, odlikujući se prije svega svojom velikom poniznošću. Neka njegovo izvanredno svjedočanstvo bude primjer za tolike svećenike, koji su pozvani biti ponizni službenici Božjega naroda – rekao je na kraju papa Franjo.

Radio Vatikan