Na katoličkim sveučilištima teološke predmete smiju poučavati samo osobe s crkvenim mandatom, rekao je Papa američkim biskupima u Vatikanu 5. svibnja, prenosi Kathpress. Taj kanonski propis mora se provoditi pojačano. Vidljivo neslaganje između predstavnika katoličkih institucija i crkvenog vodstva među vjernicima stvara veliku zbunjenost i slabi svjedočanstvo Crkve. Iskustvo pokazuje da se takvi slučajevi iskorištavaju da bi se ugrozili autoritet i sloboda Crkve.

Istodobno Papa je pozvao na jaču profiliranost katoličkih škola i sveučilišta. Prečesto se događa da se učenici i studenti u tim učilištima ne vraćaju vjeri. Škole moraju osigurati da vjera opet postane dio “uzbudljivoga intelektualnog otkrivanja” i da vodi većoj izgradnji mladih. Za tu zadaću potrebno je puno više od samog vjeronauka ili od prisutnosti jednog kapelana u sveučilišnom kampusu.

Posredovanje solidnoga vjerskog znanja mladim generacija trenutačno je “najžurniji unutarnji izazov” za Katoličku crkvu u SAD-u, istaknuo je Sveti Otac. Mnogim studentima danas obitelji, škole i javne ustanove više ne prenose vjeru i ne olakšavaju Crkvi tu zadaću pa ona mora stvarati nove učinkovite mreže, rekao je Benedikt XVI.

Američki biskupi iz različitih područja SAD-a nalaze se u Rimu u pohodu ad limina, kako bi Papu i Rimsku kuriju izvijestili o stanju svoje mjesne Crkve. Takav pohod biskupi redovito prakticiraju svakih pet godina. (ika/bitno.net)