Papa Franjo imenovao je kurijalnoga kardinala iz Gane Petera Turksona (73) kancelarom Papinske akademije znanosti i Papinske akademije društvenih znanosti, objavio je 4. travnja Tiskovni ured Svete Stolice.

Kardinal Peter Kodwo Appiah Turkson u toj službi nasljeđuje argentinskoga biskupa Marcela Sancheza Soronda (79) koji je te papinske akademije vodio od 1998. godine.

Kardinal Turkson preuzeo je početkom 2017. godine vodstvo novoosnovane vatikanske ustanove za ljudski razvoj, a Papa mu nije produžio novi petogodišnji mandat. Trenutačno Dikasterij za cjeloviti ljudski razvoj privremeno vode s. Alessandra Smerilli i kardinal Michael Czerny.

Papinska akademija za znanosti osnovana je 1603. godine s ciljem promicanja razmjene i napretka u prirodnim znanostima. Članovi su ugledni međunarodni predstavnici različitih disciplina. Trenutačni predsjednik je njemački agronom Joachim von Braun.

Sjedište joj je u Vatikanskim vrtovima gdje je smještena i Papinska akademija za društvene znanosti koju je 1994. osnovao sv. Ivan Pavao II. Aktualni predsjednik je talijanski ekonomist Stefano Zamagni.