Papa

Da bi Crkva što prije mogla štovati Pavla VI. kao blaženoga – želja je koju je u ponedjeljak, 6. kolovoza, istaknuo kardinal Dionigi Tettamanzi, služeći u Vatikanskoj bazilici svetu misu povodom 34. obljetnice smrti pape Montinija. Kardinal se pritom spomenuo koliko je taj papa, koji je preminuo 6. kolovoza 1978., upravo na blagdan Preobraženja Gospodnjega, volio taj blagdan, te pozivao na življenje vjere u radosti i bez straha.

Povjeravam ovdje svoju žarku želju – a siguran sam da je ona također želja mnogih, odnosno svih – da Crkva može uskoro štovati Pavla VI. kao blaženika. Želja je to koju uvijek ponovno snažno osjetim svaki put kad čitam njegove spise i mislim na njegovu službu ljubavi prema Crkvi i prema čovječanstvu – istaknuo je kardinal Tettamanzi.

Prisjećajući se duhovnoga iskustva i riječî pape Pavla VI., preminuloga u ljetnoj rezidenciji u Castel Gandolfu na blagdan Preobraženja Gospodnjega, kardinal je rekao da je to otajstvo s kojim je Pavao VI. bio snažno povezan i o kojemu je, uoči podnevnoga nagovora prije molitve Anđeoskoga pozdravljenja 6. kolovoza 1978. godine, napisao riječi koje nije nikada izgovorio, ali koje nam je ostavio kao dar. Preobraženje Gospodnje… baca blještavu svjetlost na naš svakodnevni život – napisao je Pavao VI. Očekuje nas neusporediva sudbina, ako budemo poštovali svoj kršćanski poziv: ako budemo živjeli u posljedičnoj logici riječi i ponašanja, koje nam nalažu naše krsne obveze – riječi su Pavla VI.

Pozvani smo na radosno i zahtjevno ‘da’ vjere – upozorio je kardinal Tettamanzi osvrćući se na riječi Pavla VI.; ‘da’ koji znači zauzimanje za poznavanje, razmatranje i molitvu, dosljedan život, svjedočanstvo, misionarski zanos i veliku duhovnu radost. U tom nam smislu poticaj dolazi i od sljedeće Godine vjere koju je papa Benedikt XVI. odredio u prigodi 50. obljetnice Drugoga vatikanskoga sabora, upravo kako je to učinio i njegov prethodnik, Pavao VI., 1967. godine – podsjetio je u propovijedi kardinal Tettamanzi, ističući kako posljednje riječi želi posvetiti temi vjere, preuzimajući ih iz kateheze Pavla VI. na jednoj općoj audijenciji: Ona (vjera) nam se neće više činiti teret, nego snaga i radost; nećemo se više bojati uroniti u profani život svijeta, u kojemu nećemo više biti izgubljeni i u opasnosti, nego mirni i snažni svjedoci večernje i noćne svjetlosti, vjere u sadašnjem vremenu, navjestiteljice punoga svjetla vječnoga dana – rekao je kardinal Tettamanzi navodeći riječi pape Pavla VI. (rv/bitno.net)