Dijalog s islamom potrebniji je nego ikada jer „većina se muslimana ne prepoznaje“ u barbarskim djelima ekstremista, a „dijalog, čak i u kontekstu progona, može postati znak nade“ – istaknuo je kardinal Jean Louis Tauran, predsjednik Papinskog vijeća za međureligijski dijalog, u govoru članovima Vijeća europskih biskupskih konferencija, okupljenima od 13. do 15. svibnja na susretu u Švicarskoj, koji se održava na temu: „Svjetlo nade u dijalogu s muslimanima“.

Zadnjih su godina određene pojave doprinijele stvaranju negativne slike islama – primijetio je kardinal – poput ilegalne imigracije brojnih muslimana, slike džihadista kao „Alahovih vojnika“ u Europi te korištenja religije kao opravdanje za zločine, što stvara strah od islama, tako da se često riječ „religija“ jednostavno shvaća kao „nasilje“.

U tom kontekstu, u kojem mnogi vide samo tamu, kardinal Tauran vidi i svjetlo, a primjer toga je, kako je rekao, „uvjerenje koje sve više nalazi podršku u Europi, a to je potreba da se na kuranske tekstove primijene kriteriji hermeneutike“. Predsjednik Papinskog vijeća za međureligijski dijalog nadalje je istaknuo da glavni čimbenici iskorjenjivanja rastuće islamofobije u Europi trebaju, na prvome mjestu, biti same europske muslimanske zajednice. „One se moraju suočiti s ekstremistima i muslimanima koji traže vjersko opravdanje svojih djela. U svakom slučaju, spontano se postavlja pitanje: Kako biti musliman i postati Europljanin?“ – rekao je na kraju kardinal Tauran.

Radio Vatikan