Jazeera

Hitan prestanak nasilja u Siriji humanitarni je imperativ i predstavlja prvi korak prema pomirbi – istaknuto je u zaključnom priopćenju sa skupa, koji je pod pokroviteljstvom Papinske akademije za znanosti 13. siječnja iza zatvorenih vrata, održan u Vatikanu.

Osvrnuvši se na spomenuti skup u razgovoru za Radio Vatikan, kardinal Jean-Louis Tauran, predsjednik Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog, rekao je da je cilj skupa bio Svetom Ocu priopćiti viđenje stručnjaka i diplomata, te istražiti kako Sveti Otac i njegovi suradnici mogu ubrzati uspostavu mira u Siriji.

Započeli smo rad ističući važnost skoroga skupa nazvanog „Ženeva 2″. Svijet od toga skupa očekuje pozitivne pomake, konkretne korake za uspostavu mira. Predložene su stvarne inicijative za okončanje sukoba: obustava oružanih sukoba i prestanak svake vrste nasilja – istaknuo je kardinal Tauran.

Na primjedbu kako je bilo riječi o bezuvjetnom prestanku sukoba, rekao je kako sukob treba odmah okončati, potom uspostaviti humanitarne koridore za dostavu pomoći potrebitima, te nakon toga započeti materijalnu, moralnu i duhovnu obnovu Sirije. Treba dakle pokrenuti dijalog između religija i kultura. Svi se slažu da na skupu „Ženeva 2″ trebaju sudjelovati sve zainteresirane strane iz regije – kazao je kardinal.

Na upit kako Sveta Stolica može utjecati na skup, kazao je da će Papi predati zaključke skupa, te će on odlučiti što učiniti. Mislim da će Sveta Stolica nešto poduzeti, ali što, mi to ne znamo. Bez obzira na to, skup „Ženeva 2„ će biti presudan. Ako se pozitivan ishod ne postigne, doći će do katastrofe – kazao je kardinal.

Na primjedbu da je Sveta Stolica tražila obustavu isporuke oružja Siriji, rekao je da treba obustaviti i isporuku oružja i novca kojim se oružje nabavlja, koji bi trebalo namijeniti za pomoć žrtvama rata i narodu – zaključio je kardinal Tauran.

IKA