Scola

Biskup Erminio De Scalzi, predsjednik zaklade ‘Milano Obitelji 2012.’, koja je podnijela najveći teret organizacije susreta, u razgovoru za Radio Vatikan istaknuo je da su obavijesna sredstva posvetila veliku pozornost temi svjetskoga susreta: Obitelj: rad i odmor.

Geslo susreta nazivam laičkim, jer nam posao, obitelj i odmor omogućuju razgovarati ne samo s vjernicima nego i sa svima koji u društvu razmišljaju o tim vrijednostima. Svi će imati prigodu očitovati svoje poimanje obitelji, rada i odmora u raznim državama. Prava je blagodat da možemo i druge čuti što misle o obitelji. Osim toga, Susret će pokazati i pravo lice Crkve u Milanu, njezinu gostoljubivost i ukorijenjenost u narodu – kazao je biskup.

Govoreći pak o organizaciji susreta, rekao je da je odgovor milanskog puka nadmašio potražnju prihvata. Ovih me dana posebno čudi to što svi žele doći i vidjeti Papu. To me posebno raduje radi civilnoga društva i gradskih ustanova također i cijele Lombardije, jer su sve pokrajinske biskupije izravno sudjelovale u pripremanju skupa, a neki će se popodnevni susreti obitelji odvijati u raznim biskupijama – primijetio je biskup De Scalzi.

Na upit o smještaju obitelji, rekao je da će obitelji iz siromašnih zemalja imati besplatan smještaj. U Milano je već stiglo oko trista tisuća osoba iz raznih zemalja. Mnoge će ugostiti njihovi sunarodnjaci koji žive u Milanu, koji su se odmah uključili u organiziranje skupa, a napisali su i pismo Svetome Ocu koje ćemo mu uručiti kada dođe u Milano – kazao je biskup.

Na upit o poruci Svjetskog susreta obitelji, rekao je da obitelj mora biti u središtu svega. Izvan obiteljskog ognjišta u našem društvu obitelj ne znači ništa, a naprotiv morala bi biti u središtu Crkve i društva. Obitelj je jamac budućnosti i Crkve i civilnoga društva, nema budućnosti bez obitelji – zaključio je biskup De Scalzi. (rv/bitno.net)