Moramo svjedočiti lijepo jedinstvo Crkve – istaknuo je kardinal Angelo Scola, milanski nadbiskup, u propovijedi na svetoj misi Duhova, koju je slavio u milanskoj katedrali pred više od pet tisuća dobrovoljaca, a oni će sljedećih dana biti na raspolaganju obiteljima koje dolaze na VII. svjetski susret obitelji.

Scola

Biskup Erminio De Scalzi, predsjednik zaklade ‘Milano Obitelji 2012.’, koja je podnijela najveći teret organizacije susreta, u razgovoru za Radio Vatikan istaknuo je da su obavijesna sredstva posvetila veliku pozornost temi svjetskoga susreta: Obitelj: rad i odmor.

Geslo susreta nazivam laičkim, jer nam posao, obitelj i odmor omogućuju razgovarati ne samo s vjernicima nego i sa svima koji u društvu razmišljaju o tim vrijednostima. Svi će imati prigodu očitovati svoje poimanje obitelji, rada i odmora u raznim državama. Prava je blagodat da možemo i druge čuti što misle o obitelji. Osim toga, Susret će pokazati i pravo lice Crkve u Milanu, njezinu gostoljubivost i ukorijenjenost u narodu – kazao je biskup.

Govoreći pak o organizaciji susreta, rekao je da je odgovor milanskog puka nadmašio potražnju prihvata. Ovih me dana posebno čudi to što svi žele doći i vidjeti Papu. To me posebno raduje radi civilnoga društva i gradskih ustanova također i cijele Lombardije, jer su sve pokrajinske biskupije izravno sudjelovale u pripremanju skupa, a neki će se popodnevni susreti obitelji odvijati u raznim biskupijama – primijetio je biskup De Scalzi.

Na upit o smještaju obitelji, rekao je da će obitelji iz siromašnih zemalja imati besplatan smještaj. U Milano je već stiglo oko trista tisuća osoba iz raznih zemalja. Mnoge će ugostiti njihovi sunarodnjaci koji žive u Milanu, koji su se odmah uključili u organiziranje skupa, a napisali su i pismo Svetome Ocu koje ćemo mu uručiti kada dođe u Milano – kazao je biskup.

Na upit o poruci Svjetskog susreta obitelji, rekao je da obitelj mora biti u središtu svega. Izvan obiteljskog ognjišta u našem društvu obitelj ne znači ništa, a naprotiv morala bi biti u središtu Crkve i društva. Obitelj je jamac budućnosti i Crkve i civilnoga društva, nema budućnosti bez obitelji – zaključio je biskup De Scalzi. (rv/bitno.net)