Kada je objavljeno kako će novu Papinu apostolsku pobudnicu o obitelji “Amoris laetitia” predstaviti austrijski kardinal Christoph Schönborn, određeni katolički mediji digli su “paniku” jer je ta dužnost povjerena jednom od, kako ga nazivaju, “vodećih progresivaca” među crkvenom hijerarhijom.

Unatoč tome kardinal Schönborn iznenadio je sve prisutne na Svjetskom apostolskom kongresu održanom prošlog vikenda u Rimu kada je izjavio kako “milosrđe ima dva uvjeta: istinu i pokajanje“.

Mnogima neočekivana izjava austrijskog kardinala, kao i njegov percipirani verbalni zaokret u govoru o milosrđu, možda nam zaista mogu ukazati na sadržaj dokumenta koji izlazi za četiri dana.

Tako kardinal Schönborn govori: “Sebična usmjerenost na sebe i samoopravdanje zatvaraju srca drugima i Bogu brže nego išta drugo. A ništa ga ne otvara Božjem milosrđu brže od priznanja vlastitog grijeha.”

Pritom se osvrnuo na evanđeoski izvještaj o susretu Isusa i Samaritanke koja je imala pet muževa rekavši kako je Isus u toj situaciji ukazao na važnost istine za pružanje i prihvaćanje autentičnog milosrđa.

Austrijski kardinal kasnije se nadovezao i na osobno iskustvo progovorivši o susretu s jednim župljaninom koji mu je poručio kako “Crkva nema milosrđa prema onima koji su razvedeni i ponovno vjenčani”.

Na to mu je Schönborn odgovorio: “Gledajte, istina je da bi nama svećenicima bilo lakše reći: ‘Činite što želite’, ali postoji jedna prepreka, a to je Isusov nauk. I citirao sam: ‘Tko otpusti svoju ženu pa se oženi drugom, čini preljub.’ Čovjek je problijedio. Shvatio sam da ga je ova Isusova riječ dotakla jer je sam počinio preljub. Odjednom nije se više radilo o Crkvi kojoj nedostaje milosrđa, već o njemu komu je nedostajalo milosrđa prema vlastitoj ženi koju je izdao.”

Njegove riječi iznenadile su mnoge s obzirom na to da su upravo spomenutog kardinala smatrali pripadnikom “reformističke” struje koja je na dvije Sinode o obitelji pokušavala promijeniti “pastoralni pristup prema razvedenim i ponovno vjenčanim osobama u Crkvi”.

Dapače sam Schönborn u intervjuu za talijanski list La Civiltà Cattolica ponovno je otvorio temu zakona postupnosti (čije je krivo tumačenje odbacio sveti Ivan Pavao II. u 34. točki pobudnice Familiaris Consortio) kao jedan od načina priznavanja pozitivnih elemenata u zajednicama koje nisu bliske katoličkom idealu. Pritom je inzistirao kako se pozitivni elementi trebaju moći prepoznati i u gay zajednicama, naglasivši kako je “stabilna gay zajednica bolja od nestabilne”.

Podsjećamo, kardinal Christoph Schönborn jedan je od glavnih urednika Katekizma Katoličke Crkve, izdanog za vrijeme pontifikata pape Ivana Pavla II. te je dugo slovio kao jedan od “konzervativnih prvaka”. Posljednjih nekoliko godina u njegovim se istupima pak naziru reformistički naglasci. Tako je 2012. opozvao odluku župnog svećenika koji nije dopustio mladom muškarcu u registriranom homoseksualnom partnerstvu da postane član župnog vijeća. Međutim, s druge strane, žestoko se usprotivio „katoličkom“ disidentskom pokretu Mi smo Crkva te njihovim zahtjevima koji nisu u skladu s katoličkim naukom.

Premda je svaka prognoza nezahvalna, ako se “po jutru dan poznaje”, apostolska pobudnica pape Franje neće (i ne može) promijeniti Nauk Katoličke Crkve o pričesti za razvedene i ponovno vjenčane vjernike, čega su se mnogi, neopravdano, bojali.

Tino Krvavica | Bitno.net