O zajedništvu s Bogom iz kojeg Crkva crpi milosrđe i odrednicu za svoj hod, kako veli sveti Ivan u svojoj Prvoj poslanici, govorio je na korizmenim duhovnim vježbama u Vatikanu kardinal Laurent Monsengwo Pasinya, nadbiskup Kinshase.

Pasinya

Govoreći za Radio Vatikan o razmišljanjima utemeljenim na Prvoj poslanici sv. Ivana, kardinal je rekao da sveti Ivan posvećuje veliku pozornost zajedništvu u Crkvi; zajedništvu vjernika s apostolima i s Bogom, kao i zajedništvu apostola s Bogom.

To je vrlo zanimljiva i u Crkvi uvijek aktualna tema. I u prvoj je Crkvi bilo razbijanja zajedništva zbog pomanjkanja vjere i ljubavi jer se nije slijedio nauk apostola. Sveti Ivan o zajedništvu vrlo svečano govori: „To što smo vidjeli i čuli, to vam navješćujemo da i vi imate s nama zajedništvo“. Iz toga se vidi koliku važnost sv. Ivan pridaje zajedništvu u Crkvi – kazao je kardinal i dodao:
I u prvoj je Crkvi bilo onih koji nisu vjerovali u Isusa, a toga i danas imamo; neki ne vjeruju da je Isus utjelovljena riječ Božja. Sveti Ivan veli: „Bili su među nama, ali su otišli“. I danas imamo zajednica koje su bile s nama i otišle su, a to su sve one zajednice koje nazivamo „probuđene crkve“, ili fundamentalisti, a u Prvoj se Ivanovoj poslanici upravo govori o tim stvarnostima, zatim o vjeri u Isusa Krista i o zajedništvu s Bogom i ujedno su opisana načela potpunoga zajedništva, koja su i danas vrlo aktualna – zaključio je kardinal Pasinya.(rv/bitno.net)