Jedan od najbližih suradnika pape Franje, državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin tijekom boravka u Splitu dao je intervju za Glas Koncila koji je objavljen u novome broju s nadnevkom nedjelje 20. rujna.

“Sveti Otac želi da kanonizacija kardinala Stepinca bude trenutak zajedništva za čitavu Crkvu, a ne razlog sukoba ili suprotstavljanja. Smatram da je u srži o tome riječ. To zahtijeva strpljivost i od Crkve u Hrvatskoj, koja, naravno, s velikom zebnjom i s velikom željom iščekuje tu kanonizaciju“, kazao je državni tajnik Svete Stolice za Glas Koncila.

Spremno je kardinal Parolin u intervjuu odgovarao na pitanja Glasa Koncila, više se usmjerivši na teme od interesa hrvatske crkvene javnosti: kanonizacija bl. Alojzija Stepinca, odnos Katoličke Crkve i Srpske pravoslavne Crkve, smjer pape Franje za Crkvu pri imenovanju novih biskupa, utjecaj sekularizma u kontekstu zazivanja revizije Vatikanskih ugovora, kao i poruke koju sv. Jeronim ima za današnju Crkvu.

Nisu se mimoišle i druge teme od širega hrvatskog značenja: odnos univerzalne i partikularne Crkve, posredovanje Svete Stolice u postizanju mira, pitanje progona kršćana u svijetu, kao i kako se Crkva ubuduće treba nositi u vremenu koronakrize.

Cijeli intervju možete pročitati u ovotjednom tiskanom izdanju katoličkoga tjednika Glasa Koncila.