Državni tajnik Svete Stolice, kardinal Pietro Parolin, napisao je predgovor knjizi koja govori o kontinuitetu između pape Franje i njegovog prethodnika Benedikta XVI., prenosi CNA.

Knjiga naslova Una Sola Chiesa (Samo jedna Crkva), objavljena je jučer, a sačinjava ju kompilacija papinskih kateheza na desetak različitih tema (vjera, svetost, brak). U knjizi  su riječi Franje i Benedikta stavljene jedne pored drugih.

“U slučaju Benedikta XVI. i pape Franje, prirodni kontinuitet papinskog učiteljstva ima jedinstveno obilježje: prisustvo pape emeritusa u molitvama za svog nasljednika”, napisao je Parolin u predgovoru.

Državni tajnik Svete Stolice naglasio je “duhovni sklad dvaju papa i različitost njihovih stilova komunikacije”.

“Ova knjiga je trajni znak intimne i duboke bliskosti, donoseći jedan pored drugog glasove Benedikta XVI. i pape Franje o ključnim temama”, piše Parolin.

U svom se tekstu prisjetio i završnog govora pape Franje na Sinodi o obitelji iz 2015. godine koji je sadržavao citate Pavla VI., Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. Kardinal je time htio naglasiti kako se Franjo u “najsvečanijim trenucima svojeg pontifikata uvijek referirao na primjer svojih prethodnika.”

Parolin je istaknuo i “živu privrženost” koja postoji među Franjom i Benediktom, citirajući riječi pape emeritusa upućene Svetom Ocu 2016. godine: “Vaša dobrota, očita od trenutka vašeg izbora, me neprestano impresionira i snažno održava moj unutarnji život. Vatikanski vrtovi, uza svu njihovu ljepotu, nisu moj istinski dom: moj istinski dom je vaša dobrota.”

Knjigu koja ima 272 stranice objavila je talijanska izdavačka kuća Rizzoli press, a ime osobe koja je odabrala papinske govore nije navedeno.

U svom je predgovoru kardinal Parolin naveo i kako različitost komunikacijskih stilova dvojice papa obogaćuje iskustvo čitatelja i to “ne samo vjernika, nego svih onih koji, u ovom vremenu krize i nesigurnosti, u Crkvi prepoznaju glas sposoban progovarati o ljudskim potrebama i čežnjama”.