Opstanak kršćana u Svetoj zemlji uvelike ovisi o financijskoj pomoći koja će se na Veliki petak prikupljati u crkvama diljem svijeta, ključna je poruka apela prefekta Kongregacije za Istočne Crkve kardinala Leonarda Sandrija.

U pismu koje je u četvrtak objavljeno na vatikanskim stranicama Sandri ističe kako je izazovnu situaciju malobrojnim kršćanima u Svetoj zemlji i na Bliskom istoku, dodatno otežala pandemija koronavirusa zbog koje su mnogi morali ugasiti svoje poslove, najčešće povezane s turizmom i hodočasnicima. Mnogi stoga razmišljaju o napuštanju Svete zemlje, istaknuo je kardinal, pozvavši katolike na solidarnost s kršćanima koji žive na tom području.

“Bila je ovo godina prepuna izazova, tako i za Sveti grad Jeruzalem, za Svetu zemlju i malu kršćansku zajednicu koja živi na Bliskom istoku i želi biti sol, svjetlo i kvasac Evanđelja. U 2020. godini kršćani u tim zemljama bili su izolirani zbog čega su se još više osjećali udaljenima i odvojenima od svoje braće diljem svijeta. Zbog manjka hodočasnika izgubili su poslove što im je posljedično otežalo priliku za dostojanstveni život i privređivanje za njihove obitelji i djecu. U mnogim su zemljama stalni ratovi i sankcije pojačali efekte pandemije”, stoji u pismu.

Pandemija je također otežala prošlogodišnje prikupljanje Kolekte za Svetu zemlju koja je s Velikog petka prebačena na 13. rujna 2020. Uz to, navodi kardinal Sandri, dodatne poteškoće onemogućile su podjelu ekonomske pomoći u mnogim zemljama.

“Neka ovogodišnja Kolekta za Svetu zemlju bude prilika svima nama da ne ignoriramo tešku situaciju naših braće i sestara na svetim mjestima, već da im olakšamo terete. Ako ova mala gesta solidarnosti i dijeljenja (…) ne uspije, mnogima od njih bit će još teže oduprijeti se iskušenju da napuste svoje zemlje, pomoć župama u pastoralu i obrazovanju bit će još kompliciranija, a održavanje socijalne posvećenosti prema siromašnima i onima u patnju bit će zahtjevnije.”

Inače, Kolekta “Pro Terra Sancta” (kako glasi njen latinski naziv) izrodila se iz želje Papa da održe snažnu vezu vjernih sa svetim mjestima. Prema izvještaju Kongregacije za Istočne Crkve ona predstavlja glavni materijalni izvor pomoći kršćanima u Svetoj zemlji i izraz solidarnosti s crkvenim zajednicama na Bliskom istoku.

Godine 1974. sveti papa Pavao VI. je apostolskom pobudnicom “Nobis in Animo” odredio da se prikupljanje pomoći za kršćane u Svetoj zemlji održava jednom godišnje na Veliki petak. Najveći dio financija (65%) predviđen je za franjevačku Kustodiju Svete zemlje koja čuva i održava sveta mjesta te brine o kršćanskoj prisutnosti kroz brojne pastoralne, edukacijske, socijalne i zdravstvene programe.

Ostatak sredstava dobiva Kongregacija za Istočne Crkve koja ih potom koristi za formaciju svećeničkih kandidata, uzdržavanje klera, obrazovne i kulturne aktivnosti te pomoć crkvenim zajednicama u drugim zemljama Bliskog istoka i Istočne Afrike.

Za kraj, dodajmo kako je u sklopu pisma kardinala Leonarda Sandrija objavljen i financijski izvještaj o utrošenim sredstvima tijekom 2019./2020.