Radi se, prema kardinalovim riječima, o „simfoniji glasova“ koja izražava bogatstvo crkvenih iskustava u svijetu. Još jednom je istaknuo središnje mjesto obitelji u društvu, njezin poziv na život, prenošenje vjere; na svjedočenje i prihvaćanje.

Na pitanje kako je moguće iskazati pastoralnu blizinu i pratiti obitelji u kojima žive osobe s homoseksualnim sklonostima, a da se ne prihvate takozvani istospolni brakovi, kardinal Péter Erdő, glavni izvjestitelj XIV. redovnog zasjedanja biskupske sinode, naglasio je da su pastoralna blizina i priznavanje istospolnih brakova dvije različite stvari, što jasno navode prethodni dokumenti Katoličke crkve.

Nadbiskup Bruno Forte, posebni tajnik sinode, dodao je da je nauk o braku „čvrsta točka“ te da je brak isključivo veza jednog muškarca i jedne žene, otvorena životu – dio crkvene doktrine. To, međutim, ne znači da se homoseksualnu osobu ne može poštovati i prihvatiti. Pastoralni je izazov učiniti da se nitko ne osjeti odbačen, osuđen i marginaliziran, već praćen i uključen u život zajednice – smatra nadbiskup Forte.

Što se tiče informacija za vrijeme rada zasjedanja u listopadu, kardinal je Baldisseri podsjetio na riječi Svetoga Oca o sinodi kao prostoru u kojem djeluje Duh Sveti – ona nije parlament. Sinodski su oci pozvani govoriti otvoreno. Bit će slobodni razgovarati s medijima, a Tiskovni ured Svete Stolice po običaju će se pobrinuti za informacije o zasjedanjima – rekao je glavni tajnik Biskupske sinode.

Radio Vatikan|Bitno.net