Foto: Catholic Church of England and Wales @flickr.com

Rasprave i dvojbe oko jučer u Vatikanu predstavljenog izvješća Relatio post disceptationem, dakle rezimea dosadašnjeg rada izvanredne Biskupske sinode o obitelji, očekivano su nastavljene i danas. Dokument koji je u liberalnim krugovima i pojedinim svjetovnim medijima predstavljen kao “revolucionarno otvaranje Crkve prema homoseksualcima”, dok su ga neke katoličke udruge nazvale čak “izdajom katoličkih obitelji”, zasigurno će ostati neko vrijeme u fokusu javnosti.

Relatio nije nikakav definitivan dokument koji bi trebao prezentirati zaključke Sinode, nego tek svojevrsna rekapitulacija onoga što se na njoj moglo čuti u raznim interventima sinodskih otaca i gostiju sinode. Definitivan zaključni dokument Sinode bit će objavljen tek iduće godine nakon nove Sinode o obitelji, nakon čega slijedi Apostolska pobudnica kojom će Papa objediniti sve ono što su mu biskupi predložili, a što je prihvatio. Kako bilo, ovaj dokument ipak ilustrira određeni smjer u kojem se Sinoda kreće.

U tom smislu, čuju se jasni glasovi koji ga kritiziraju, a među njima su i oni iz samog vrha Katoličke Crkve. Već smo pisali o reakciji čelnika Poljske biskupske konferencije, nadbiskupa Stanisława Gądeckog, koji je rekao kako taj dokument “nije prihvatljiv većini biskupa”. Sada su se kritikama pridružili i kardinal Raymond Burke koji je izjavio da izvješću nedostaje “utemeljenost u Svetom pismu i Učiteljstvu”, te  nadbiskup Rige Zbigniew Stankiewicz koji je dokument opisao kao “plesanje Crkve na glazbu svijeta”.

Kako piše američka stranica National Catholic Register, pitanja koja su sporna u dokumentu tiču se pitanja homoseksualnosti, kontracepcije, izvanbračnih zajednica i pričesti.

Podsjetimo, u temeljnim crtama, što dokument govori o ovim temama.

U dijelu koji se bavi građanskim vjenčanjima i izvanbračnim zajednicama istaknuto je kako Crkva mora prepoznati “pozitivne elemente” koji postoje i u tim zajednicama.

Izvanbračne zajednice, piše u Relatiu, često su “izbor koji je potaknut općim ozračjem u društvu ili ekonomskim čimbenicima”. I u tim zajednicama moguće je “prepoznati autentične obiteljske vrijednosti ili barem želju za njima”. Pastoralni rad treba krenuti od prepoznavanja i podržavanja tih pozitivnih aspekata.

Što se tiče razvedenih katolika ponovno vjenčanih u civilnom braku, na Sinodi je primjećeno kako je potrebna “pastoralna hrabrost” u radu s obiteljima pogođenima razvodima. Ono što treba “poštivati iznad svega jest patnja onih koji su nezasluženo morali trpiti posljedice razvoda”. U tom smislu, sinodski oci pozvali su na ubrzavanje procedure poništenja braka, posebice ukidanjem drugog mišljenja u slučajevima koji su jasni, s lokalnim biskupima koji preuzimaju nadležnost nad procedurom.

Diskriminacija razvedenih i ponovno vjenčanih mora prestati, a neki biskupi su na Sinodi predložili da se razmisli o “pokorničkom putu” koji bi bio pod nadležnošću lokalnog biskupa, nakon čega bi te osobe ponovno mogle pristupiti sakramentu pričesti, posebice kada bi to bilo “na očitu korist djece” iz tog drugog braka. Takve mogućnosti bile bi razmatrane od “slučaja do slučaja” i temeljile bi se na “zakonu postupnosti”, pastoralnoj i teološkom načelu prema kojem ljudu rastu u jedinstvu s Bogom “postepeno”.

Očekivano, najviše pozornosti svjetovne javnosti izazvali su izlaganja koja se tiču homoseksualnosti.

Izvješće navodi kako homoseksualci imaju “darove i kvalitete koje mogu ponuditi kršćanskoj zajednici”, pri čemu se postavlja i pitanje jesu li te zajednice spremne “prihvatiti i cijeniti njihovu seksualnu orijentaciju” bez kompromitiranja katoličke doktrine. Treba ozbiljno razmotriti kako homoseksualcima pomoći da rastu u ‘evanđeoskoj zrelosti’, ali da pri tome bude integrirana i njihova seksualna dimenzija”.

Po pitanju kontracepcije, potrebno je ići “natrag na poruku enciklike Pavla VI. Humanae Vitae, ali treba i “naglasiti potrebu za poštovanjem dostojanstva osobe u moralnom vrijednovanju metoda kontracepcije”.

To je, ukratko, onaj dio izvješća koji je izazvao najviše negativnih reakcija.

Jedna od njih je i ona koalicije Katoličkih udruga “Glas obitelji” koja smatra da je ovaj dokument “izdaja katoličkih obitelji diljem svijeta” i da “opravdava odnose temeljene na preljubu”. Koalicija tvrdi i kako je učenje o kontracepciji potpuno nejasno te da ostavlja korištenje kontraceptivnih sredstava na “savjest parovima”.

“Hoćemo li učiti djecu kako Vatikan promovira ‘pozitivne aspekte grijeha’? Ovaj pristup uništava milost u našim dušama”, stoji u priopćenju “Glasa obitelji”.

Što se tiče kritike iz samoga svećenstva i redova sinodskih otaca, niti ona ne manjka, a najugledniji glas u tom smislu pripada kardinalu Burkeu, trenutačnom prefektu Vrhovnog suda apostolske signature.

On je u razgovoru za Catholic World Report rekao kako Relatio ističe pozicije koje mnogi sinodski oci ne prihvaćaju, što se vidjelo i iza njihove burne reakcije nakon prezentacije dokumenta.

“Dokumentu nedostaje utemeljenost u Svetom pismu i Učiteljstvu. U stvarima o kojima Crkva ima jako bogato i jasno učenje, on daje dojam kao da izmišlja novi, kako su neki rekli, ‘revolucionarni’ pristup obitelji i braku. Neprestano ponavlja i to na prilično konfuzan način, načela koja nisu jasno definirana, primjerice, zakon postupnosti”, rekao je kardinal.

Burke je ponovio svoju raniju tezu kako je oko Sinode nastao jedan informacijski embargo. Zabrana predstavljanja točnih sadržaja istupa sinodskih otaca imala je za cilj, tvrdi on, da Glavno tajništvo Sinode nadzire informacije koje dolaze s nje, a to je dovelo do favoriziranja onakvih stajališta kakva su izložena u Relatiu i koja ne dijeli većina biskupa.

“Intervencije biskupa nisu prenašane, ali jučerašnji Relatio, koji je ipak samo preliminarni dokument, prezentiran je u televizijskom prijenosu. Jasno je vidjeti da je tu riječ o pristupu koji nije crkveni”, rekao je Burke i dodao kako je vrijeme da Papa istupi oko ovih pitanja, posebice jer rasprava o njima u javnosti traje već devet mjeseci.

S druge strane, posebni tajnik Sinode nadbiskup Bruno Forte jučer je izjavio kako je ovo tek “radni dokument”:

“Sve sudionike Sinode trebalo je saslušati pažljivo, jer svaki njihov prijedlog može biti koristan. Dokument je u duhu Drugog vatikanskog koncila i podsjeća me na dokumente koncila koji su na svijet gledali s razumijevanjem. Ne zato da bi “svijet osuđivalim nego da bi istražili radost i patnju žena i muškaraca našeg vremena”.

Goran Andrijanić | Bitno.net