Bertone

Dok međunarodna zajednica bezuspješno nastavlja spriječiti prolijevanje krvi u Siriji, papa Benedikt XVI. odlučio je poslati posebno izaslanstvo na čelu s državnim tajnikom kardinalom Tarcisiom Bertoneom, spremno pomoći uspostavi mira. To je 16. listopada sinodskim ocima priopćio kardinal Bertone, napomenuvši kako Crkva ne može biti samo promatračica tragedije koja je zahvatila Siriju. To su tražili i brojni sinodski oci, koji su uvjereni da se rješenje mora pronaći političkim, a ne oružanim putem.

Promatrajući dramu sirijskog pučanstva, posebno sudbinu iseljenika i prognanika, Sveta Stolica zajedno s crkvenim predstavnicima iz cijelog svijeta odlučila je zauzeti i službeni stav te izraziti solidarnost s tim pučanstvom, koje je već mjesecima izloženo krvoprolićima, rekao kardinal Bertone i dodao kako je Sveti Otac odredio da već idućeg tjedna u Damask krene posebno izaslanstvo kako bi u njegovo ime prenijelo narodu njegovu solidarnost, a kršćanima, kojih na nešto više od 20 milijuna stanovnika ima tek 6%, njegovu duhovnu bliskost i ohrabrilo one koji rade oko sporazuma, koji bi poštovao prava i dužnosti sviju, imajući posebno u vidu humanitarno pravo.

Apostolski nuncij Mario Zenari priprema taj posjet, ali teškoće su velike. Zajedno s kardinalom Bertoneom u Siriju putuju nadbiskup Kinshase Laurent Monsengwo Pasinya, predsjednik Papinskog vijeća za međuvjerski dijalog kardinal Jean-Louis Tauran, njujorški nadbiskup Timothy Dolan, kolumbijski vojni ordinarij Fabio Suescun Mutis, vijetnamski biskup Joseph Nguyen Nang te tajnik za odnose s državama nadbiskup Dominique Mamberti zajedno s mons. Albertom Ortegom, koji je u Državnom tajništvu zadužen za Bliski istok.

U međuvremenu je kardinal Bertone pozvao sinodske oce da se mole kako bi prevladala pamet i suosjećanje. (ika/bitno.net)

Foto: www.vaticaninsider.com