Prvi je plod taj da je pontifikat Benedikta XVI. bio velika blagodat za Europu. Papa je svojim imenom i mišlju podsjetio na kršćanske korijene Europe te na dužno vrjednovanje njezine duhovne i kulturalne baštine. Njegova će putovanja i govori – u Parizu, Londonu i Berlinu – biti čvrsta uporišta za budućnost Europe. Drugi pak vrlo važan plod je njegov posebni prinos promicanja odnosa između vjere i razuma. Osim toga, rekao bih, da je papa Benedikt XVI. apostolskom pobudnicom „Verbum Domini“, te svojim djelom „Isus iz Nazareta“ posebno pridonio zbližavanju egzegeze (ili tumačenja Svetoga pisma) i teologije. Treći plod je dragocjenost njegovih mistagoških propovijedi koje su istinska škola propovijedanja – ustvrdio je kardinal Ouellet.

Na primjedbu da se papa Benedikt XVI. odlučno sučelio s pedofilijom u Crkvi te je promicao transparentno upravljanje crkvenim dobrima, rekao je da je između pape Franje i Pape emeritusa očit kontinuitet, te je spomenuo reformu Crkve, borbu protiv pedofilije, transparentno vođenje financija, a potom i pitanje obitelji, kojoj je papa Benedikt XVI. posvećivao veliku pozornost, te novu evangelizaciju i tumačenje II. vatikanskoga sabora.

Osvrnuvši se na povlačenje pape Benedikta XVI. rekao je da je njegovo odreknuće veliki čin poniznosti i hrabrosti, što je otvorilo put papi Franji. Uvjeren sam da je tom gestom još više porastao njegov moralni autoritet te da je njegova molitva velika potpora njegovu nasljedniku – kazao je kardinal Ouellet.

Na upit o suradnji s papom Benediktom XVI. rekao je da ga s njime vežu mnoge uspomene, poglavito glede imenovanja biskupa, kada se divio njegovu obziru i mudrosti. „Ali možda je na mene najviše djelovala njegova poniznost i strpljivost u teškim i kritičnim trenutcima. Vjerujem da je znao nositi svoj križ i nasljedovati našega Gospodina. On je za mene učitelj života, ne samo učitelj Crkve, dobar, učen, čovjek koji je osvojio duboku i trajnu ljubav mnogih vjernika“ – zaključio je kardinal Ouellet.

Radio Vatikan | Bitno.net