Papa_angelus

Mjera Božje ljubavi je – bez mjere. Kad primamo Tijelo Kristovo, mi živimo Isusov život, postajući kruhom koji se lomi za druge – glavne su Papine misli prije današnje molitve Angelusa, a povodom Tijelova, koje se u mnogim biskupijama slavi na današnji dan, prenosi Radio Vatikan.

Crkvena se zajednica okuplja oko Euharistije kako bi častila najdragocjenije blago koje joj je Isus ostavio. Komentirajući Isusov govor o “kruhu života”, Sveti je Otac naglasio da Isus nije došao na ovaj svijet kako bi dao nešto, nego samoga sebe, svoj život, kao hranu za one koji u Njega vjeruju; to zajedništvo s Gospodinom obvezuje nas, njegove učenike, da ga oponašamo, tako da svoje postojanje pretvorimo u kruh koji se lomi za druge, kao što je Učitelj prelomio kruh, koji je Njegovo Tijelo – kazao je Papa.

Sveti je Otac napomenuo da svaki put kad sudjelujemo na svetoj misi i hranimo se Kristovim Tijelom, prisutnost Isusa i Duha Svetoga oblikuje naše srce i nutarnji stav tako što i naše ponašanje biva u skladu s Evanđeljem; ono se ponajprije očituje u poslušnosti Božjoj riječi, u bratstvu, u hrabrosti kršćanskoga svjedočenja, u maštovitosti u ljubavi, te u sposobnosti davanja nade klonulima i prihvaćanju isključenih – kazao je Papa. Na taj način Euharistija oblikuje kršćanski stil života.

Kristova nas ljubav prihvaćena otvorenim srcem, mijenja, preobražava i osposobljuje za ljubav, ne po ljudskoj, uvijek ograničenoj mjeri, nego po mjeri Boga, tj. bez mjere – misao je koju je papa Franjo ponovio nekoliko puta. Tad postajemo sposobni ljubiti i onoga tko nas ne ljubi, što nije nimalo lako – kako je dodao Sveti Otac – jer smo skloni uzvratiti jednakom mjerom onome tko nas ne ljubi; postajemo, dakle, sposobni zlu se oprijeti dobrom, praštati, dijeliti, prihvaćati. Zahvaljujući Isusu i Njegovu Duhu, i naš život postaje „kruh razlomljen“ za našu braću – kazao je Papa, dodavši da tako živeći otkrivamo istinsku radost, radost darivanja samih sebe, kao naknadu za dar koji smo najprije mi nezasluženo primili.

Isus, Kruh vječnoga života, sišao je s neba i postao tijelom, zahvaljujući vjeri Presvete Marije. Nakon što ga je neizrecivom ljubavlju u sebi nosila, Ona ga je vjerno slijedila sve do križa i uskrsnuća. Zamolimo Gospu da nam pomogne otkriti ljepotu Euharistije i staviti je u središte našega života, posebice u nedjeljnoj misi i u klanjanju – zaključio je Sveti Otac svoj nagovor.

Nakon molitve Angelusa, Papa je podsjetio na Dan Ujedinjenih naroda za žrtve mučenja, koji se obilježava 26. lipnja. Papa je odlučno osudio svaku vrstu mučenja, naglasivši da je mučenje ljudi težak grijeh, te je pozvao kršćane da se zauzmu za njegovo ukidanje, za pomoć žrtvama i njihovim obiteljima. Na koncu je Sveti Otac pozdravio sve hodočasnike i zamolio ih da se mole za njega.

Radio Vatikan | Bitno.net