O tomu kako papa Franjo provodi ove ljetne dane, izravno je svjedočanstvo za Radio Vatikan dao Guillermo Karcher, papinski ceremonijar i jedan od najbližih suradnika Jorgea Marija Bergoglia, te prije svega istaknuo da ih provodi u velikom miru i radosti. Uvijek ga, svakoga jutra, vidim zadovoljnoga. I uvijek nešto radi, jer ga stalno nalazim s rukama punim papira i pošte; on, naime, mnogo drži do toga da osobno odgovori na poštu. Ovo vrijeme stoga provodi u kontaktu sa svojim prijateljima, ponajviše stoga što sada ima i više vremena na raspolaganju – napomenuo je msgr. Karcher te dodao da osim toga, Papa čita dokumente i projekte za skoru budućnost.

Osvrnuvši se na skoro Papino putovanje na Kubu i u Sjedinjene Američke Države, msgr. Karcher je kazao da ovu godinu smatra vrlo lijepom ponajviše stoga jer je to godina u kojoj će Sveti Otac „zagrliti“ cijeli američki kontinent. Išao je, naime, u Južnu Ameriku, u rujnu će na Kubu, koja je u Srednjoj Americi, a potom u Sjedinjene Države, dakle, u Sjevernu Ameriku. Vrlo mu je stalo do toga, jer će moći učiniti konkretnim i vidljivim rezultat vrlo diplomatskoga i vrlo pastoralnoga rada, koji je pomogao ponovno uspostaviti diplomatske odnose između Kube i Sjedinjenih Država. Mislim da upravo to ovo putovanje čini mnogo zanimljivijim; osim što je riječ o pastoralnom pohodu, to je gotovo zahvalni posjet dvama narodima koji su si znali ponovno pružiti ruku – istaknuo je Papin ceremonijar.

Na novinarovu primjedbu kako papa Franjo uvijek govori da je pastir koji voli ići među ljude, te na pitanje koliko mu sada nedostaje ta sloboda, msgr. Karcher je potvrdio da mu doista nedostaje, jer je navikao ići među ljude i biti s njima. Provodio je dane posjećujući favele u Buenos Airesu, podnoseći zajedno s ljudima razdoblje vrućine, pa i žrtvovanja. Ali, sada to prikazuje Bogu i živi ovaj trenutak kao nešto što može dati Gospodinu, taj način službe kao Papa, bivajući uvijek blizu, svojim srcem, ljudima koji trpe, i kojima i vrućina život čini nemogućim.

Podsjetivši da se u kolovozu ponovno započinju održavati opće audijencije, taj – kako je rekao msgr. Karcher – važan trenutak u tjednu kada će Papa održati katehezu i ponovno zagrliti Božji narod, Papin je ceremonijar je primijetio da njegova ljubav, koja ga obilježava, postaje također dodirljiva kada čovjek vidi koliko ljubavi daje i koliko je prima; koliko ljubavi razmjenjuje… To ga puni snagom. Ponajviše, lijepo je vidjeti njegov dodir s bolesnima, tu njegovu čovječnost koju može pružiti, kao i vjeru koju pobuđuje.

Na novinarovu primjedbu kako se čini da je piće mate vrlo važno za Argentince, te na pitanje podsjeća li ih na njihovu voljenu zemlju, msgr. Karcher, koji je Argentinac kao i papa Franjo, istaknuo je da to piće piju od samoga djetinjstva. Kada si dijete, majka ti daje mlaki mate, i čak ga pomiješa s malo mlijeka… Tako on postaje jedna vrsta čaja koji te prati cijeli život.

Osim toga, – dodao je – to je piće dobro za društvo, stvara prijateljstva, jer se uvijek pije u društvu. Ima vrlo duboki smisao za prijateljstvo. Mislim da je dio korijenâ i argentinskoga identiteta kao, među ostalim, i drugih zemalja poput Urugvaja, Paragvaja, Čilea… Ali, Argentinac ga doživljava kao sredstvo zajedništva; čovjek neće nikada uzeti čašu i sam ga popiti, nego se to piće uvijek dijeli s drugima.  Istaknuvši i njegova ljekovita obilježja, napomenuo je da su to piće izmislili isusovci, tijekom isusovačkih redukcija. Mate su, naime, pronašli oni, kao biljku kojom su u to vrijeme liječili alkoholizam indiosa. A poslije je postao ljekovito piće, jer pomaže u snižavanju kolesterola – ispripovijedio je msgr. Karcher, papinski ceremonijar.

RV | Bitno.net