„Nikakva odluka o međugorskim ukazanjima nije donesena. Institucionalna tijela Kongregacije za nauk vjere nisu održala sastanak na kojemu bi analizirali dokumente i zaključke rada povjerenstva kardinala Ruinija“, napisao je Tornielli.

Na temelju pouzdanih izvora, Tornielli piše kako je posljednja „feria quarta“, redoviti mjesečni sastanak kardinala i biskupa Kongregacije, održana 17. lipnja, dok će se idući sastanak održati nakon ljetne stanke, a možda čak i po završetku biskupske sinode o obitelji.

Tornielli podsjeća i na riječi glasnogovornika o. Lombardija koji je neposredno nakon Papina povratka iz Sarajeva izjavio kako će sastanak Kongregacije najvjerojatnije biti održan nakon ljetne stanke. U svakom slučaju, čini se kako članovi Kongregacije još uvijek nisu dobili zaključke „Međugorskog povjerenstva“ koje bi, prema nekim informacija, moglo ići u smjeru priznavanja prvih ukazanja (lipanj-srpanj 1981.), ukazivanja na određene zlouporabe, prepoznavanja duhovnih plodova s naglaskom na potrebi kvalitetnijeg pastoralnog i duhovnog praćenja vidioca i hodočasnika, pretvaranju Međugorja u posebno svetište, te priključenja drugoj biskupiji.

Naravno, nije sigurno hoće li izvješće Kongregacije u potpunosti slijediti zaključke povjerenstva. Tornielli smatra kako je, zbog navodnih ukazanja koja još uvijek traju, moguće prepoznavanje duhovnih plodova bez donošenja suda o nadnaravnosti međugorskog fenomena.

“Negativan sud koji se posljednjih dana pripisuje Kongregaciji je preuranjen”, piše Tornielli, “s obzirom na to da oni koji su pozvani dati svoje mišljenje papi Franji – 25 kardinala i biskupa ‘ferie quarte’ – još uvijek nisu proučili spise (povjerenstva)”.

Podsjetimo, prema vijesti koju je jučer objavio talijanski list Il Giornale, a koju su prenijeli mnogi crkveni i svjetovni mediji, pa tako i naš portal, Kongregacija za nauk vjere uručila je papi Franji svoje zaključke prema kojima je Međugorje prepoznato kao „mjesto vjere, molitve i pobožnosti“, ali ne i kao svetište, te pozvala vjernike da i dalje hodočaste u Međugorje, ali da se suzdrže od susreta s vidiocima i sudjelovanjima na navodnim ukazanjima, koja troje od njih još uvijek svakodnevno imaju, kako bi se izbjegli mogući fanatizmi.

O temi Međugorja možete pročitati komentare naših urednika OVDJE i OVDJE.

M.V.|Bitno.net