Papinski je blagoslov bio namijenjen za osobu, a ne za rodnu teoriju, o kojoj se crkveni nauk ni najmanje nije promijenio – pojašnjenje je Tiskovnog ureda Svete Stolice o pismu koje je Državno tajništvo poslalo Francesci Pardi, autorici knjige za djecu o „različitim vrstama obitelji“ – heteroseksualnim i homoseksualnim – koja živi u lezbijskoj vezi.

Radilo se o odgovoru Državnog tajništva na pismo koje je Svetome Ocu poslala Pardi – pojasnio je zamjenik ravnatelja Tiskovnog Ureda Svete Stolice, p. Ciro Benedettini. Vatikansko je pismo, „jednostavnog i pastoralnog stila“, trebalo biti „privatni odgovor i stoga neprikladan za objavljivanje (što se nažalost dogodilo)“.

„Ni na koji način pismo Državnoga tajništva ne podržava ponašanje i učenja neusklađena s evanđeljem“ – pojašnjava p. Benedettini – štoviše, poziva na „uvijek sve korisnije djelatnosti u korist mladih naraštaja i širenje istinski ljudskih i kršćanskih vrjednota“.

„Papin blagoslov na završetku pisma namijenjen je za osobu, a ne za eventualna učenja o rodnoj teoriji koja nisu u skladu s naukom Crkve, koji ni najmanje nije izmijenjen, kako je više puta i nedavno istaknuo Sveti Otac.“ Stoga – zaključuje p. Benedettini – „potpuno je neispravno manipuliranje sadržajem pisma“.

Pojasnimo kako je Papino pismo talijanskoj autorici zapravo samo jedno od otprilike 60.000 jednostavnih, kurtoaznih odgovora koje Državno Tajništvo šalje mnogima koji se obrate papi. Nažalost, pismo je potpuno pogrešno shvaćeno kao blagoslov sadržaja knjige talijanske autorice.

Svakome tko pozorno prati Papine izjave, jasno je kako je riječ o novoj medijskoj manipulaciji. Ovdje možemo podsjetiti samo ne neke od posljednjih izjava pape Franje u kojima je nedvosmisleno dao do znanja što misli o rodnoj ideologiji.

“Naši sinovi i kćeri počinju osjećati ove čudne ideje, ideološke kolonizacije koje truju dušu i obitelj. Kolonizacije koje čine toliko zlo i uništavaju države, društvo i obitelj”, upozorio je papa u govoru vjernicima Rimske biskupije.

Na katehezi koju je održao u srijedu 15. travnja 2015. Papa Franjo je govorio o komplementarnosti žene i muškarca, a protiv tzv. rodne teorije koja u potpunosti niječe povezanost spola i roda:

“Nije li ta teorija izraz frustracije i rezignacije koja ima za cilj brisati seksualnu razliku jer se ne zna s njom suočiti?” te je nadodao kako smo u opasnosti da napravimo korak unatrag jer uklanjanje razlike je problem, ne rješenje. “Ženidbena i obiteljska veza je nešto ozbiljno, i to za sve, ne samo za vjernike”, istaknuo je Papa.

Na Papine riječi nedavno je podsjetio i Venecijanski patrijarh Francesco Moraglia komentirajući napad poznatog glazbenika Eltona Johna na gradonačelnika Venecije, Luigija Brugnara, koji je povukao iz školâ knjižice koje promiču rodnu ideologiju i homoseksualne, „dugine“ obitelji.

Venecijanski je patrijarh podsjetio na encikliku Laudato si’ u kojoj Papa govori o „moralnom zakonu upisanom u narav“ te ističe da je prepoznavanje razlike između muškarca i žene bogatstvo i izvor života. Uklanjanje razlika nije rješenje već problem – podsjetio je mons. Moraglia.

Radio Vatikan|Bitno.net