papa armenci, Armenija

Na uglednom katoličkom portalu Catholic News Agency novinar Andrea Gagliarducci objavio je kako bi, nakon Meksika, Armenija mogla biti nova destinacija pape Franje.

Gagliarducci bazira te tvrdnje na novom rasporedu koji je objavila Prefektura Papinske kuće. Iz novog rasporeda, koji se objavljuje svakih 6 mjeseci, vidljivo je kako su otkazane dvije molitve Angelusa 22. svibnja i 26. lipnja, te generalna audijencija 22. lipnja, što ostavlja mogućnost za dva međunarodna putovanja.

“Iz ovoga je vidljivo kako bi Papa mogao imati vremena za jedno kraće međunarodno putovanje u svibnju te jedno duže u lipnju”, napisao je Gagliarducci, pozivajući se pritom na visoke izvore koji navode kako bi jedno od tih putovanja trebalo biti u Armeniju.

Te tvrdnje svakako imaju težinu kad ih se poveže s izjavama drugih vatikanskih dužnosnika pa i samog Pape. Naime, kardinal Leonardo Sandri, prefekt Kongregacije za Istočne Crkve, tijekom svog prošlogodišnjeg posjeta Armeniji, spomenuo je kako postoji mogućnost dolaska Svetog Oca u tu zemlju iduće godine tj. 2016.

Kardinal Sandri također je izjavio kako papa Franjo “želi svim svojim srcem otići u Armeniju”, naglasivši kako će pronaći vremena unatoč “pretrpanom rasporedu”.

Također, sam Sveti Otac izrazio je želju da posjeti ovu kavkasku državu tijekom povratka sa svog pohoda zemljama Srednje Afrike: “Obećao sam trojici (armenskih) patrijarha da ću doći: obećanje je učinjeno. Ne znam kada će to biti moguće, ali dao sam obećanje”.

Kako nagađa Andrea Gagliarducci upravo bi slobodno razdoblje u lipnju omogućilo barem četverodnevni posjet Armenskoj apostolskoj crkvi, koja vuče porijeklo još od apostola Bartolomeja i Tadeja.

Što se tiče 22. svibnja, Gagliarducci piše kako otkazivanje molitve Angelusa otvara mogućnost za nastavak tradicije jednodnevnih posjeta koju je Papa započeo s posjetom Tirani, a nastavio s pohodom Sarajevu. Njegova sljedeća destinacija mogla bi biti Kosovo, što je malo vjerojatno s obzirom da bi to značilo novo zaoštravanje odnosa sa Srpskom pravoslavnom Crkvom ili Makedonija, koja je pogođena velikim priljevom izbjeglica.

Izglednost međunarodnih putovanja još je veća ako se u obzir uzme činjenica kako je Sveti Otac otkazao najavljeni posjet Milanu, kao i sve posjete unutar Italije.

I dok će Armenija trebati još sačekati, trenutačno su potvrđena dva putovanja za ovu godinu. Prvi je pohod Meksiku u veljači, a drugi će se odviti tijekom trajanja Svjetskog dana mladih u Poljskoj.

Tino Krvavica | Bitno.net