Vatikan

Nakon ‘Izvješća poslije rasprave’ koje je u srijedu sinodskim ocima predstavio kardinal Wuerl, u četvrtak je u tiskovnom uredu Svete Stolice održana tiskovna konferencija na kojoj se govorilo o glavnim temama Izvješća. Crkva polaže veliku nadu u laike, vjeroučitelje i župe, ali i u svećenike naročito u hodočasničkim mjestima – istaknuto je na tiskovnoj konferenciji.

Na tiskovnoj je konferenciji govorio i viši nadbiskup Sviatoslav Schevchuk, pročelnik Sinode grko-katoličke crkve u Ukrajini, a svi su istaknuli da se u susretu s biskupima iz raznih dijelova svijeta osjeća živost Crkve, te izazove i polet koji se rasplamsao na poziv Benedikta XVI. na novu evangelizaciju i Godinu vjere.

Kardinal John Tong Hon, biskup Hong Konga, potaknuo je da se nastavi govoriti o ulozi vjeroučitelja, koju razmjena iskustva može uvelike vrjednovati. Valja obnoviti žar, metodu i govor u svijetu u kojem mnogi više ne vjeruju. Kako možemo govoriti o Bogu, o Isus Kristu, u svijetu koji više ne vjeruje niti si postavlja pitanje o Bogu, a ako ga i postavlja onda to čini na loš način – ustvrdio je kardinal Laurent Monsengwo Pasinya, nadbiskup Kinshase.

Nadbiskup metropolit Prešova za katolike bizantinskog obreda, predsjednik Vijeća slovačke crkve, istaknuo je važnost hodočasničkih mjesta te preporučio: U hodočasnička mjesta valja postaviti spremne i zrele svećenike, koji ljube Boga i ljude, koji su pozvani služiti naročito ispovijedanjem, slušanjem i raspravom o problemima.

U jedinstvu i razmjenom iskustava valja se sučeliti s izazovima – ustvrdio je nadbiskup Los Angelesa José Horacio Gómez, ističući svoj ponos što je dio Crkve koja promišlja i raspravlja i koja pridaje veliku važnost ulozi laika.

O laicima i župama govorio je i viši nadbiskup Schevchuk. U župi Crkva može pomoći obiteljima u prenošenju kršćanske vjere novim naraštajima. Župa je mjesto susreta sa živim i uskrslim Kristom, nazočnim u Crkvi – ustvrdio je nadbiskup.

Na upite novinara o crkvenim pokretima odgovorio je kardinal Francisco Robles Ortega, nadbiskup Guadalajare u Meksiku. Kod nas ima mnogo novih pokreta. Naravno, treba uvesti malo reda, inače će svatko činiti što hoće, a to stvara nered. Biskupi su obično otvoreni, novi pokreti ne predstavljaju probleme, ali ima i nekih koji se žele nametnuti biskupu. Svatko treba činiti svoj posao i sve će biti u redu – ustvrdio je kardinal Ortega. (rv/bitno.net)