Tijelo pape emeritusa izloženo je u kapelici samostana Mater Ecclesiae uoči prijenosa u vatikansku baziliku za javno štovanje. Privatni posjeti kardinala i osoba blisko povezanih s Ratzingerom započeli su 1. siječnja, a papa Franjo bio je prvi koji je iskazao štovanje pokojniku 31. prosinca, ubrzo nakon njegova preminuća, potvrdio je ravnatelj Tiskovnog ureda Matteo Bruni.

Papa emeritus preminuo je u 9:34 u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanu, a nakon obavijesti osobnoga tajnika Benedikta XVI., mons. Georga Gänsweina, papa Franjo je do samostana stigao automobilom u 10 sati ujutro, prenosi Vatican News. Sveti je Otac samostan posjetio i nekoliko dana prije, 28. prosinca, ubrzo nakon što je priopćio svijetu o pogoršanju Ratzingerova zdravstvenog stanja, tražeći posebnu molitvu za njega.

Papa Franjo prvi je došao kod pokojnika, a kako kažu oni koji su pomagali Benediktu XVI. u njegovim posljednjim trenucima, umro je zadržavši veliki mir. Sveti se Otac pomolio kod tijela koje se sada nalazi u kapeli samostana Mater Ecclesiae, a od 2. siječnja će biti izloženo u bazilici Svetog Petra (ponedjeljak od 9 do 19 sati, utorak i srijeda od 7 do 19 sati).

Pope Emeritus Benedict XVI’s remains rest at the ‘Mater Ecclesiae’ monastery in the Vatican.

Starting Monday morning…

Objavljuje Vatican NewsNedjelja, 1. siječnja 2023.

Kako izvještava nadalje Vatican News, u kapeli samostana Mater Ecclesiae tijelo Benedikta XVI. se nalazi uz veliko raspelo, jaslice i božićno drvce, a nosi crveno liturgijsko ruho i mitru, ali bez palija. Započeli su i privatni posjeti kardinala i osoba blisko povezanih s Ratzingerom.

Ravnatelj Tiskovnog ureda Matteo Bruni je izvijestio da će 2. siječnja ujutro biti privatna svečanost u povodu prijenosa tijela pape emeritusa u vatikansku baziliku s prolazom kroz Vrata molitve (Porta della preghiera). Slike će biti objavljene nakon svečanosti. Posmrtni ostaci će potom biti položeni u baziliku, vjerojatno ispred oltara.

Papa Franjo se prisjetio njegova prethodnika 1. siječnja nakon što je predvodio molitvu Anđeo Gospodnji s vjernicima na Trgu svetog Petra. Na Trgu, među 40.000 prisutnih, vijorile su njemačke zastave, od kuda potječe papa emeritus, te zastave s natpisom „Benedikt XVI.”