Vatikan

Vlastoručno pismo velikog umjetnika Michelangela Buonarrotija ukradeno je iz Arhiva bazilike sv. Petra. Potvrdio je to za Radio Vatikan glasnogovornik Svete Stolice o. Federico Lombardi i to nakon što je Il Messaggero u današnjem izdanju objavio informaciju o krađi koja je, kako je izjavio glasnogovornik, otkrivena još 1997. godine.

– Potvrđeno je kako u Arhivu nedostaju neki Michelangelovi dokumenti (jedan vlastoručni i drugi s njegovim potpisom). Nestanak je tadašnjem voditelju arhiva Virgiliju Noeu 1997. godine prijavila tadašnja arhivistica s. Teresa Todaro – rekao je Lombardi dodavši kako je aktualni voditelj arhiva kardinal Comastri primio ponudu za povrat ukradenih dokumenata, naravno po određenoj cijeni. Kradljivac, vjerojatno bivši zaposlenik Svete Stolice, navodno je tražio 100 milijuna eura otkupnine.

Ukradeno pismo renesansnog genija neprocjenjive je vrijednosti, budući da je riječ o jedinstvenom dokumentu sačuvanom u Rimu, a kojega je toskanski umjetnik od početka do kraja vlastoručno napisao. Poznato je kako je Michelangelo pisanje tekstova povjeravao svojim suradnicima, te ih na kraju samo potpisivao.

O. Lombardi na kraju je izvijestio kako je o svemu obaviještena Vatikanska žandarmerija koja u suradnji s talijanskom policijom radi na slučaju ukradenih dokumenata.

M.V.|Bitno.net