10274036_635507556531655_3658571704274756208_n

Papa Franjo uputio je video-poruku poljskom narodu uoči kanonizacije blaženog Ivana Pavla II. U poruci je izrazio radost što će na Nedjelju Božjeg Milosrđa, blagdana koji je upravo Ivan Pavao II. ustanovio, ovoga blaženika proglasiti svetim.

Izrazio je također i svoju zahvalnost za njegovo neumorno služenje, duhovno vodstvo; za uvođenje Crkve u treće tisućljeće vjere, kao i za njegovo izvanredno svjedočanstvo svetosti.

– Kao što je dobro primijetio Benedikt XVI., Ivan Pavao II. je tražio da se ne bojimo. Kristu je otvorio društvo, kulturu, političke i ekonomske sustave, preokrećući divovskom snagom, koja mu je dolazila od Boga, težnju koja je mogla izgledati nezaustavljiva. Svojim svjedočenjem vjere, ljubavi i apostolske hrabrosti, uz veliku ljudsku zauzetost, ovaj primjeran sin Poljskoga naroda pomogao je kršćanima svega svijeta da se ne boje priznati se kršćanima; da pripadaju Crkvi i da govore o Evanđelju. Jednom riječju: pomogao nam je da nemamo straha od istine jer ona je jamstvo slobode  i u potpunosti stojim iza toga – kazao je Papa.

Papa se Crkvi u Poljskoj, zahvalio za dar Ivana Pavla II. kojim smo svi obogaćeni te je dodao da nas on, svojim gestama, riječima, načinom služenja i patnje, još uvijek nadahnjuje. Na kraju je kazao da se raduje i zbog toga što će – ako se Bogu svidi – za Svjetski dan mladeži 2016. godine, prvi put posjetiti Poljsku.

Dan nakon video poruke Poljacima, papa Franjo uputio je i poruku žiteljima bergamskog kraja uoči kanonizacije njihova sunarodnjaka, blaženog Ivana XXIII. Poruka je upućena svećenicima, redovnicima i redovnicama, kao i vjernicima Bergamske biskupije, ali i onima koji ne pripadaju Crkvi i nisu građani Bergama.

“Znam koliko volite papu Ivana i koliko je on volio svoj rodni kraj. Od dana svog izbora za papu, ime Bergamo i Sotto il Monte postali su poznati diljem svijeta i danas, više od pedeset godina kasnije, oni se vežu uz njegovo lice ozareno osmijehom i njegovu očinsku nježnost”, piše Papa.

“Pozivam vas da zahvalite Gospodinu za veliki dar njegove svetosti za sveopću Crkvu i potičem vas da čuvate uspomenu na tlo u kojem je ona ponikla: tlo je to duboke vjere življene u svakodnevici, obitelji siromašnih materijalnim dobrima ali povezanih Gospodinovom ljubavlju, zajednicâ koje sve dijele u jednostavnosti”, ističe Papa.

Sigurno da se od tada svijet promijenio, novi su i izazovi koji se postavljaju pred poslanje kršćanske zajednice. Ipak, ta baština može nadahnuti i danas Crkvu koja je pozvana živjeti slatku i utješnu radost evangelizacije, biti suputnicom svakom čovjeku na njegovu putu, “seoski studenac” s kojeg svi mogu uzimati svježu vodu evanđelja. Drugi vatikanski koncil utro je put obnovi i posebno je velika radost što se kanonizacija pape Roncallija događa zajedno s kanonizacijom blaženog Ivana Pavla II., koji je tu obnovu provodio u svojem pontifikatu, ističe Papa.

“Uvjeren sam da će i građansko društvo moći crpiti nadahnuće iz života bergamskog pape i sredine u kojoj se rodio, tražeći nove načine, prilagođene trenutku, za izgrađivanje suživota utemeljenog na neprolaznim vrijednostima bratstva i solidarnosti, dodao je Papa. Poruka je objavljena na stranicama lista “Eco di Bergamo”, čiji je cijenjeni suradnik bio mladi svećenik don Angelo Roncalli. Kada ga je služba odvela daleko, uvijek je primao “Eco”, taj glas kako je rekao Papa, koji ga je podsjećao na njegov kraj. 

Molim vas da molite za mene a ja sa svoje strane jamčim svoj spomen i molitvu za sve vas, osobito za one koji trpe, za bolesne – želim pritom spomenuti gradsku bolnicu koju ste posvetili papi Ivanu – i za dijecezansko sjemenište, koje je tako drago njegovu srcu, kaže na kraju svoje poruke Papa upućujući svima apostolski blagoslov.

(IKA, RV /Bitno.net)