Papa

Iz propovijedi na misi 15. kolovoza, vrlo su bile dojmljive njegove misli posvećene starosti: Tih se dana Marija uputi prema Gorju… Riječi su nam iz Evanđelja dale da očima srca ponovno vidimo mladu djevojku iz Nazareta, na putu prema ‘gradu Judinu’ gdje je živjela rođakinja, kako bi joj ponudila pomoć. U Mariji nas prije svega pogađa pozornost prema staroj rođakinji, puna nježnosti. Njezina je ljubav konkretna, koja se ne ograničava na riječi razumijevanja, nego osobno na sebe preuzima napor pomoći – rekao je tada Ivan Pavao II.

Djevica svojoj rođakinji ne daruje jednostavno nešto od sebe; ona daruje samu sebe, ne tražeći ništa za uzvrat. Savršeno je shvatila da je dar primljen od Boga zadaća, a ne povlastica; ona ju prema drugima obvezuje na besplatnost koja je vlastita ljubavi – istaknuo je blaženi Ivan Pavao II.

Podsjetimo, na prvo je apostolsko putovanje Ivan Pavao II. pošao u Dominikansku Republiku, Meksiko i Bahame, od 25. siječnja do 1. veljače 1979. godine, a od tada je, pa do 2005. godine ukupno bio na 104 apostolska pohoda. Na jubilarnom, 100. apostolskom putovanju blaženi je Ivan Pavao II. bio u Hrvatskoj. (rv/bitno.net)