Ivan Pavao II. doživio je slom komunizma, a njegov će nasljednik doživjeti krah kapitalizma, istaknuo je prof. Martin Schlag u intervjuu za agenciju Zenit.

Samo nas vrline mogu izvući iz krize, učinkovitost koja je svrha samoj sebi vodi u katastrofu – ustvrdio je profesor ustavnoga prava na sveučilištu u Innsbrucku a sada moralne teologije na sveučilištu Sveti Križ u Rimu.

Prema profesoru, koji je rođen u New Yorku, živio u Londonu i Beču, a sada u Rimu, nema gospodarskog oporavka bez vrlina, a bez njih nema ni slobodnoga tržišta. Profesor smatra da se ne može razdvajati gospodarstvo od etike jer je osoba uvijek subjekt. Moral nije privjesak gospodarstva nego je njegova bitna sastavnica. Da bi menadžer bio uspješan moraju ga resiti vrline – strast usmjerena dobru, mora dakle biti moralan – tvrdi profesor Schlag.

Pravednost i velikodušnost imaju biti osnovne vrline menadžera. Pravednost mora omogućiti rast osoba, učiniti ih odgovornima, vrjednovati njihove nadarenosti, a to je ujedno blagodat za poduzetništvo. To su kršćanske vrline, ali su i naravne, urođene čovjeku. O njima su najprije govorili grčki filozofi a potom i crkveni oci – ustvrdio je profesor.

Na upit zašto postoji odvojenost između kršćanstva i ekonomije, profesor je odgovorio da :„Nije istina. Paleokapitalizam je srednjovjekovan, tada je svekoliko društvo bilo kršćansko. Razvio se u Flandriji i sjevernoj Italiji, razvojem gradova, vunene i svilene industrije. A banke? One postoje od starina. Franjevci su osnovali društvene banke, bez lihvarenja koje je Crkva osudila. Prva je etička banka osnovana 1462. godine u Perugi. Zahvaljujući franjevcima koji su malim i srednjim tvrtkama odobravali male kredite s kamatama od četiri do pet po sto, zalagaonice su se u kratkom razdoblju proširile u 150 talijanskih gradova – podsjetio je profesor.

Govoreći o sadašnjoj gospodarskoj krizi profesor istaknuo je da je kriza sustavna, da je sustav u krizi. Doći će do promjene u gospodarstvu, u kojem su se zbile zloporabe. Velikima su neophodne vrline: mudrost, jakost, pravednost i velikodušnost – istaknuo je profesor Schlag.

Na upit o usvajanju novih pravila za rješavanje krize, rekao je da su potrebni dobri novi zakoni. Bogatstvo Italije je u kreativnosti, idejama, i poduzetničkim sposobnostima, a ugušeno je birokracijom i tisućama zakona. U Sjedinjenim se Američkim državama u 26 dana osnuje poduzeće, u Italiji je potrebno 260 dana – ustvrdio je profesor.
Na upit o dobroj vladi, rekao je da je dobra vlada potrebna, ali bez asistencijskih politika te naveo Afriku kao primjer. U Africi je šest puta odobren plan Marshall. Ali nije bilo ulaganja, niti su financirana poduzeća. Stoga je Zapad još uvijek potreban Africi. Asistencijalizam je štetan. Potreban je politički ustroj koji će poticati poduzetništvo, također i novo viđenje gospodarstva jer valja dugoročno razmišljati, u tom je slučaju neophodna jakost – kazao je profesor.

Na upit što će se dogoditi s gospodarstvom, odgovorio je da je Ivan Pavao II. doživio slom komunizma, a njegov će nasljednik doživjeti krah kapitalizma. Na upit je li propalo zapadno društvo? Odgovorio je da je Papa razlikovao između dobrog i lošeg kapitalizma. Loši se kapitalizam očituje u poludjelim financijama, odvojenim od stvarnoga gospodarstva. Uvjeren sam da je došao kraj ne etičnoga gospodarstva – zaključio je profesor Schlag.