Podnevni nagovor Pape Benedikta XVI. 

Sjetimo se u današnjem, često burnom ritmu svakodnevnog života, da je istinska radost susret s Gospodinom – istaknuo je Sveti Otac u nedjelju, 11. prosinca, u podnevnom nagovoru na Trgu svetoga Petra prepunom vjernika. Na današnju Treću nedjelju Došašća, nazvanu ‘Gaudete’ – ‘Radujte se’, Papa je istaknuo da nas u ovom razdoblju ne smiju rastresti reklamne poruke, nego da imamo ponovno otkriti pravo značenje Božića. Pozdravljajući okupljene vjernike na raznim jezicima, istaknuo je da je život prvo ljudsko pravo, te blagoslovio kipiće Djetešca Isusa koje su na Papin blagoslov donijela djeca iz rimskih oratorija, a koje će staviti u svoje jaslice.

Na današnju nedjelju koja nas sve poziva na radost, Sveti je Otac govorio o budnosti srca na koje je pozvan svaki kršćanin, i to još više ovih dana koji nas približavaju božićnom otajstvu. Vanjska sredina predlaže uobičajene komercijalne poruke, iako su one slabije zbog gospodarske krize – primijetio je Papa. Kršćanin je pozvan živjeti Došašće ne dopuštajući da ga svjetla rastresu, nego bi trebao znati dati stvarima točnu vrijednost, kako bi unutarnji pogled upravio prema Kristu.

Istinska se radost nalazi u susretu s Gospodinom. Papa je stoga upozorio na prolaznu radost koja je plod razonode shvaćene kao udaljavanje od životnih obveza i odgovornosti. Istinska je radost povezana s nečim dubljim. Naravno, – primijetio je Sveti Otac – u svakodnevnom, često burnom, ritmu, važno je pronaći vrijeme za odmor, za opuštanje, ali istinska je radost povezana s odnosom s Bogom. Tko je u vlastitu životu susreo Krista, u srcu osjeća mir i radost koje nitko i nikakve prilike ne mogu oduzeti – istaknuo je Papa te riječima svetoga Augustina podsjetio da je ljudsko srce nemirno, i ne pronalazi mir sve dok se ne smiri u Bogu. Istinska radost nije jednostavno prolazno stanje duše, ni nešto što se postiže vlastitim naporima, nego je ona dar, rađa se iz susreta sa živom osobom Isusa, iz prostora koji ostavljamo za Njega, iz prihvaćanja Duha Svetoga koji vodi naš život – istaknuo je Sveti Otac.

Pozdravljajući hodočasnike okupljene na Trgu svetoga Petra, Papa je posebne misli uputio predstavnicima Pokreta za život, u prigodi odluke o nagradi „Majka Terezija iz Kolkate“, ove godine dodijeljene u spomen na Chiaru Lubich. Dragi prijatelji, na obljetnicu Opće deklaracije o ljudskim pravima, podsjetimo da je prvo od svih prava, pravo na život – istaknuo je Sveti Otac, a potom pozvao rimske sveučilištarce na zajedničko slavlje Večernje, u pripravi za Božić, u četvrtak, 15. prosinca, u Bazilici svetoga Petra. Pozdravljajući rimsku djecu koja su se okupila na Trgu svetoga Petra radi tradicionalnoga blagoslova kipića Djeteta Isusa Papa im je rekao: „Draga djeco, kad se budete molili pred svojim jaslicama, sjetite se i mene, kao što i ja mislim na vas. Hvala vam! Sretan Božić!“

Posebni je pozdrav Sveti Otac uputio hrvatskim hodočasnicima:
„Srdačno pozdravljam sve hrvatske hodočasnike, a osobito sudionike simpozija o Ruđeru Josipu Boškoviću, velikom sinu hrvatskog naroda koji je ostavio svoj trag i u gradu Rimu. Ovaj isusovac, znanstvenik i diplomat na izvrstan način utjelovljuje i svjedoči svezu između vjere i znanosti. Dragi prijatelji, neka Gospodin blagoslovi vas i vašu Domovinu. Hvaljen Isus i Marija!“ (rv/bitno.net)