Foto: Vatican Radio

Pomirenje je Božji vrlo lijep posao; naš Bog prašta svaki grijeh, uvijek oprašta, i stoga se veseli, a kada netko traži oprost „zaboravi“ sve – rekao je Papa komentirajući misno čitanje iz Poslanice Hebrejima, u kojem se uporno govori o „novom savezu“, koji je Bog sklopio s izabranim narodom.

Bog šalje Isusa da s čovječanstvom sklopi novi savez, koji se temelji na praštanju. Bog uvijek oprašta! Ne umara se praštati. Mi se umaramo tražiti oprost, a Bog se ne umara opraštati. Kad je Petar upitao Isusa: Koliko puta treba oprostiti? Sedam? – Ne sedam, nego sedamdeset puta sedam“, to jest uvijek. Tako Bog oprašta: uvijek. Ako si dakle ogreznuo u grijehu, počinio mnoge gadosti, a ako se na kraju kaješ, tražiš oproštenje, odmah ti je oprošteno! Bog uvijek prašta – objasnio je Sveti Otac.

Netko bi mogao pitati koliko je Bog strpljiv u praštanju – primijetio je Papa odgovarajući: Kajanje i moljenje oprosta ne košta ništa, jer Krist je za nas platio. Potvrda je rasipni sin iz prispodobe, koji je, pokajavši se, razmišljao o tomu što će reći ocu, a otac nije želio čuti ništa, nego ga je objeručke zagrlio – podsjetio je papa Franjo.

Bog oprašta svaki grijeh! Ah, oče, ne ispovijedam se, veliki sam grješnik, puno sam griješio da bi mi se moglo oprostiti … Ne, to nije istina. Bog sve prašta. Ako se kaješ, Bog sve prašta. Često nemaš vremena ni da izgovoriš. Prije nego počneš moliti oprost, On te preduhitri radošću oproštenja; prije nego si rekao sve – objasnio je Papa dodajući:
Bog uživa kada prašta, veseli se i zaboravi sve, jer mu je važno da se sretneš s Njim – ustvrdio je Papa potičući ispovjednike da u ispovjedaonici obave ispit savjesti. Jesam li raspoložen oprostiti sve, zaboraviti pokajnikove grijehe? Ispovijed je susret više nego suđenje – ustvrdio je Papa.

Često izgleda neka puka formalnost: mehaničko nabrajanje, običaj. Ne! Ispovijed treba biti susret s Gospodinom koji prašta, grli te i stoga se veseli. Takav je Bog naš, neizmjerno dobar. Moramo dakle svoju djecu i mlade naučiti da se dobro ispovijedaju, jer ispovijed nije kemijska čistionici za uklanjanje nekih mrlja. Ispovijed je susret s Ocem, koji izmiruje, prašta i stoga se veseli – zaključio je Sveti Otac.

Radio Vatican