Mideast-Iran-Rouhani, iranski predsjednik

Iranski predsjednik, koji je boravio u Europi kako bi ojačao političke i ekonomske veze Irana s europskim zemljama, proveo je 40 minuta u privatnom razgovoru s Papom, nakon toga se sastavši s vatikanskim državnim tajnikom Pietrom Parolinom.

Kako je priopćeno iz Tiskovnog ureda Svete Stolice, tijekom srdačnih razgovora istaknute su zajedničke duhovne vrijednosti, a potom se govorilo o dobrim odnosima između Islamske Republike Irana i Svete Stolice, životu Crkve u Islamskoj Republici te o načinima na  koje Crkva u Iranu žele promicati “dostojanstvo svake osobe i religijske slobode”.

Također spomenuta je i “važnost međureligijskog dijaloga i odgovornosti vjerskih zajednica u promicanju pomirenja, tolerancije i mira”.

Mala katolička zajednica u Iranu datira još od prvih stoljeća kada se kršćanstvo širilo te ju prati duga povijest miroljubivih odnosa s lokalnom muslimanskom zajednicom. Međutim religijske slobode ni tamo nisu potpune, tako osoba koja se obrati s islama na kršćanstvo može biti kažnjena smrću.

Nakon razgovora Papa i iranska delegacija razmijenili su darove. Predsjednik Rouhani darovao je Svetom Ocu dva dara, perzijski tepih ručno napravljen u Komu, gradu kojeg šijitski muslimani smatraju svetim te veliku knjigu s reprodukcijama perzijskih minijatura koje je naslikao Mahmoud Farshchian.

Papa Franjo uzvratio je darovavši veliki medaljon na kojem je prikazan sv. Martin kako pruža ogrtač siromahu. Također darovao mu je i primjerak enciklike Laudato Si na engleskom jeziku, naglasivši kako se radi o dokumentu koji govori o “zaštiti stvorenoga” te izrazivši žaljenje što ne postoji perzijski prijevod.

Prilikom završnih pozdrava predsjednik Rouhani iznenadio je sve izjavivši: “Tražim od vas da molite za mene” naglasivši kako je bilo “pravo zadovoljstvo” susresti se s njim.

Tino Krvavica | Bitno.net