U Rimu je prije tri dana (8. svibnja), na Papinskome sveučilištu “Regina Apostolorum”, započeo 12. ciklus „O egzorcizmu i molitvi oslobođenja“. Cilj niza predavanja i okruglih stolova koji završava sljedeće subote jest ponuditi svećenicima i laicima prava sredstva za formaciju o tematici koja je ponekad podcijenjena i kontroverzna, a to je praksa egzorcizma i molitve oslobođenja. Među predavačima iz međunarodnoga kruga nalazi se i monsinjor Rafaello Martinelli, biskup Frascatija, s kojim je razgovarala ekipa Radio Vatikana.

Mislim da je to služba koja je ponuđena na zajedničko razmišljanje kako bi se iznašli najbolji načini postupanja na ovome području – kazao je mons. Martinelli. Na primjedbu kako tečaj govori o tematikama kao što su zloduh, molitva oslobođenja te drugim temama povezanima s egzorcizmom, a za koje se rijetko nalazi prostora u propovijedanju, te što misli zbog čega je to tako, monsinjor Martinelli je odgovorio:

U biti, uspoređuju se pojmovi koji su pomalo ispali iz uporabe, pa i kad je riječ o propovijedanju i katehezi, međutim, ono što je i lijepo i interesantno – kazao je monsinjor – jest to što Katekizam (KKC), kada govori o ovim pojmovima kao što su zloduh, đavao, Sotona itd., to čini uvijek očitujući i ističući to kao Kristovo djelovanje u našim sučeljavanjima, kada nas čuva ili oslobađa đavlove moći koji, kao što znamo, ne stoji prekriženih ruku, nego djeluje – podvukao je biskup.

Ipak, u isto vrijeme, Krist je onaj koji ga pobjeđuje, onaj koji nas čuva u borbi protiv ove moći koja jest đavao. Dakle, važno je da budemo sposobni u svom propovijedanju i katehiziranju govoriti o tim pojmovima, također i zbog toga što se različite osobe obraćaju nama svećenicima, biskupima, tražeći nas pomoć. Možemo, dakle, uvijek iznova i bolje istaknuti djelovanje Boga koji nam, po svom Sinu koji je umro i uskrsnuo, i u snazi Duha Svetoga, daje uistinu snažnu ruku koja nas čuva i oslobađa od ovih sila – kazao je mons. Martinelli.

Na konstataciju kako je prije pristupanju izvanrednim sredstvima, kao što su egzorcizam i molitva oslobođenja, potrebno upotrijebiti ona sredstva koja nam Crkva od početka stavlja na raspolaganje, biskup Frascatija je rekao:

Na primjer to bi bili slušanje Božje riječi, molitva, intenzivnije sudjelovanje u sakramentalnom životu, češće sudjelovanje u sakramentu pomirenja i euharistije. Zatim, zasigurno, imamo i posebne molitve kao što je sam egzorcizam, koje su bez daljnjega važne! Ipak, mnogo puta se dogodi da osobe koje od nas traže ove posebne intervencije zaboravljaju i ne prakticiraju redovita sredstva koja nam naša kršćanska vjera stavlja na raspolaganje i koja s druge strane i sam Katekizam stalno preporučuje – kazao je na koncu razgovora Rafaello Martinelli.

Radio Vatikan | Bitno.net