vrata

Oko 950 milijuna vjernika prošlo je kroz Sveta vrata, računajući ne samo one koji su to učinili u Rimu, nego i u biskupijama i svetištima u cijelomu svijetu. Tu je procjenu objavio nadbiskup Rino Fisichella, predsjednik Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije, izvjestitelj za organizaciju Svete godine.

Na tiskovnoj konferenciji, održanoj 21. studenoga u Tiskovnom uredu Svete Stolice povodom završetka izvanrednoga Jubileja milosrđa, te u prigodi predstavljanja apostolskoga pisma pape Franje “Misericordia et Misera”, nadbiskup Fisichella je, među ostalim, dao siguran podatak o sudjelovanju na Jubileju u Rimu više od 21 milijuna hodočasnika.

Najbrojnija skupina hodočasnika je iz Italije, potom su hodočasnici s njemačkoga govornog područja, zatim iz Sjedinjenih Američkih Država, Poljske, Španjolske… pa sve do Rusije, Kine, Japana, Južne Koreje, Venezuele, Čada, Ruande, Angole, Nepala… ukratko, u Rimu je bilo hodočasnika iz 156 zemalja iz cijeloga svijeta. Nadbiskup je, osim toga, istaknuo da je Papina želja bila omogućiti vjernicima iskustvo milosrđa kako bi sami postali oruđe milosrđa.

Radio Vatikan | Bitno.net