NAGOVOR PRED ANGELUS

Gostoljubivost je ljudska i kršćanska vrlina koja može biti zanemarena u današnjem svijetu

Prema već uhodanom običaju Sveti je Otac u nagovoru prije molitve Anđeo Gospodnji komentirao ulomak iz današnjega misnoga evanđelja. Poželjevši svima dobar dan, Papa je nastavio govoriti o ulomku iz Lukina evanđelja.

OSSROM127703_Articolo

Foto: L’Osservatore Romano

U današnjem evanđelju evanđelist Luka govori o Isusu kako je, kad je bio na putu prema Jeruzalemu, ušao u jednu kuću u kojoj su ga vrlo dobro ugostile dvije sestre: Marta i Marija (usp. Lk 10,38-42). Obadvije Gospodinu očituju gostoljubivost, ali to čine na različit način. Marija je sjela do Isusovih nogu i slušala njegovu riječ (usp. r. 39), a Marta je, naprotiv, bila zauzeta posluživanjem; i u jednom trenutku ona veli Isusu: „Gospodine, tebi nije ništa stalo do toga što me moja sestra ostavila samu da poslužujem? Reci joj da mi pomogne“ (r. 40). A Isus joj odgovori: „Marta, Marta, brineš se i uznemiruješ za mnoge stvari; ali samo je jedno potrebno. Marija je izabrala bolji dio, koji joj se neće oduzeti“ (rr. 41-42) – podsjetio je Sveti Otac.

U njezinoj brižljivosti i nastojanjima, Marti prijeti opasnost da zaboravi najvažniju stvar, to jest nazočnost gosta, Isusovu nazočnost. Gosta ne treba samo poslužiti, nahraniti, i ugoditi mu na svaki način. Gosta u prvom redu valja poslušati, primiti kao osobu, s njegovom poviješću; primiti njegovo srce, bogato osjećajima i mislima, kako bi se mogao zaista osjetiti u obitelji – objasnio je Papa dodajući:

Jamačno Isusov odgovor Mariji – kada joj veli da je samo jedno potrebno – ima puninu značenja u slušanju Isusove riječi, koja prosvjetljava i podupire sve ono što jesmo i što činimo. Ali ne trebamo zaboraviti da je Isus u Martinoj i Marijinoj kući u prvom redu hodočasnik i gost, a potom Gospodin i Učitelj – rekao je Sveti Otac.

Tekst nastavlja ispod oglasa

Dakle, ovo je prvo i izravno značenje njegova odgovora: Marta, Marta, zašto se toliko brineš za gosta da zaboravljaš njegovu prisutnost? Da ga se prihvati nije potrebno mnogo; dapače, potrebno je samo jedno: poslušati ga, očitovati mu bratsku pažnju da osjeti kako je u obitelji, a ne u privremenom skloništu – kazao je papa Franjo.

Tako shvaćena, gostoljubivost zaista izgleda ljudska i kršćanska vrlina, koja može biti zanemarena u današnjem svijetu. Doista, starački domovi i gostinjci se množe, ali nema uvijek u njima istinske gostoljubivosti. Otvaraju se brojne ustanove za liječenje raznih bolesti, samoće, marginaliziranja, ali se umanjuje mogućnost za stranca, marginaliziranu i isključenu osobu da nađe nekoga tko će je primiti – rekao je Papa dodajući:

Čak i u vlastitoj kući, među članovima obitelji, može se dogoditi da se lakše nađe usluge i raznovrsne njege negoli slušanje i razumijevanje. Neka nas Djevica Marija, Maka slušanja i brižnoga služenja, nauči da budemo prihvatljivi i gostoljubivi prema svojoj braći i sestrama – zaključio je Sveti Otac, a potom predvodio molitvu Anđeoskog pozdravljenja.

Nakon marijanske molitve, Papa je podsjetio na užasno krvoproliće u Nici, u Francuskoj. Draga braćo i sestre, u našim srcima je živa bol zbog masakra koji je u Nici u četvrtak navečer pokosio brojne nevine živote. Blizak sam svakoj obitelji i ožalošćenom francuskom narodu. Neka Bog, dobri Otac, primi žrtve u svoj mir, okrijepi ranjene i utješi njihovu rodbinu; neka otkloni svaki naum terora i smrti, da se ni jedan čovjek ne usudi proliti bratovu krv – molio je Papa, a zatim je redom pozdravio rimske i hodočasnike iz drugih država. Svima želim ugodnu nedjelju, i molim vas da ne zaboravite moliti za mene – zaključio je papa Franjo.

RV | Bitno.net


Podrži naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Saznaj više na ovom linku!

Objavljeno: 17. srpnja 2016.

Možda vam se svidi