Osobni tajnik Benedikta XVI., nadbiskup Georg Gänswein u razgovoru za Vatican News podijelio je iskustvo vremena provedenog s pokojnim Papom emeritusom, s posebnim osvrtom na posljednje dane Benediktovog života koji je okončan 31. prosinca 2022. godine.

Zdravlje Pape emeritusa pogoršalo se u noći s 26. na 27. prosinca. Gänswein je u tim trenucima bio u posjetu svojoj obitelji u Njemačkoj te se odlučio smjesta vratiti u Vatikan kako bi bio s Benediktom.

Stigavši rano ujutro 28. prosinca, Benediktov osobni tajnik je informirao Papu o teškoj zdravstvenoj situaciji njegovog prethodnika. Bio je to dan kada je Franjo zamolio vjernike da mole za Papu emeritusa.

Situacija se s vremenom dodatno pogoršala i nadbiskup Gänswein odlučio je Benediktu dati bolesničko pomazanje. Zatim je održana misa u njegovoj sobi dok je on bio u krevetu. Benedikt XVI. se pričestio, primajući samo Kristovu krv liturgijskom žlicom jer nije jeo “dva dana”.

Posljednja večer Benediktovog života prošla je “prilično dobro” kazao je Gänswein i tijekom nje je Benedikt kazao svoje posljednje razgovijetne riječi “Gospodine, volim Te” koje je čula medicinska sestra koja se skrbila za njega.

Iduće jutro, nakon što je nadbiskup Gänswein izmolio jutarnje Pohvale kraj Benediktovog kreveta, Papa emeritus je počeo otežano disati te ušao u stanje smrtne agonije.

“Hvala Bogu, agonija nije trajala tako dugo, oko dobrih 45 minuta”, kazao je Gänswein koji je vidio simboliku u danu izbora za Papu i danu smrti Benedikta XVI.:

“Izabran je na dan u kojem se spominjemo njemačkog pape, svetog Leona IX. od Alsacea; umro je na dan rimskog pape, svetog Silvestra”, kazao je.

Upitan o tome što ga je najviše dotaknulo u razdoblju provedenom s Benediktom, Gänswein je istaknuo njegovu “sposobnost da prihvati kada se ljudi nisu slagali s onime što je govorio”.

“To nam govori da se vođenje Crkve ne vrši samo zapovijedanjem, odlučivanjem, nego i trpljenjem, a količina trpljenja nije bila mala”, rekao je njemački nadbiskup.

Komentirao je i brojne glasine o razlozima Benediktovog povlačenja s papinske službe koje su se javljale unatoč tome što je Benedikt istaknuo kako je svoju odluku vidio kao Božju volju. Gänswein je rekao kako je i sam sugerirao Papi emeritusu da reagira na teorije koje su kružile oko tog događaja.

“Benedikt mi je odgovorio: ‘Onaj tko ne vjeruje da je ono što sam rekao pravi razlog odstupanja, neće mi vjerovati ni ako sada kažem ‘Vjerujte mi, tako je!’ To je bio i ostao jedini razlog i ne smijemo ga zaboraviti”, kazao je Gänswein te dodao kako svi oni koji izmišljaju različite teorije “ne vjeruju Benediktu i onome što je rekao”.

“To je ništa drugo nego uvreda na njegov račun”, zaključio je njemački nadbiskup.