Za ovu je priliku došlo u Vatikan oko 150 kardinala iz cijelog svijeta. Dva dana prije toga održan je konzistorij tijekom kojega je kardinalski zbor razmotrio prijedloge osmočlane kardinalske skupine za obnovu rimske kurije. Za ovu je priliku u baziliku sv. Petra danas došao kao i prošle godine i umirovljeni papa Benedikt XVI. smjestivši se među nazočne kardinale.

Osvrćući se na kardinalsku službu, papa Franjo je istaknuo kako to nije dekorativna čast kao ni neko isticanje, već oslonac i temeljni pokretač života zajednice. U Crkvi vodstvo potječe iz ljubavi, mora se vršiti s ljubavlju i biti usmjereno prema ljubavi – rekao je Papa, tumačeći riječi iz poslanice sv. Pavla Korinćanima. Ljubav je dobrostiva, sve vjeruje i nikad ne prestaje. To je sposobnost ljubiti bezgranično, ali istovremeno vjerno i konkretno postupati u svim situacijama. Ljubiti velike stvari a da se pritom ne zapostavlja male, objasnio je Papa i primijetio kako ljubav nije bezobzirna i ne traži vlastitu prednost, što svjedoči kako onaj koji živi u ljubavi ne smatra se središtem, dok onaj koji stavlja sebe u središte postupa bezobzirno i traži vlastiti probitak i to mu izgleda normalno te to smatra dužnošću.

U propovijedi Sveti otac je također naglasio kako je vodstvu potreban izraziti osjećaj za pravdu. Oni koji su pozvani u Crkvi u službu upravljanja moraju imati jak osjećaj za pravdu, tako da ima svaka nepravda bude neprihvatljivo, pa bila ona korisna za njega i za Crkvu. U isto vrijeme, “raduju se istini”: kako je samo lijep taj izraz! Božji čovjek je onaj kojega očarava istina i koji je u punini nalazi u Riječi i tijelu Isusa Krista. On je neiscrpni izvor naše radosti. Neka Božji narod uvijek uzmogne u nama naći odlučno prokazivanje nepravde i radosno služenje istini, rekao je Papa.

Papa Franjo želi požrtvovne i otvorene kardinale, koji će biti u stanju opraštati, hrabriti vjernike i sposobni uvijek pobuđivati nadu, ljude koji su sposobni strpljivo podnositi u svim situacijama i svakog brata i sestru.

Najstariji među dvadesetoricom kardinala José de Jesús Pimiento Rodríguez iz Kolumbije zbog zdravstvenih razloga nije mogao sudjelovati na ovoj svečanosti, pa će mu vjerojatno kardinalski šešir predati apostolski nuncij.

IKA | Bitno.net