Papa Franjo potvrdio je da će se sastati s predsjednikom Argentine Javierom Mileijem koji će prisustvovati kanonizaciji blažene Marije Antonije od svetog Josipa, prve argentinske svetice, koja će se održati 11. veljače u Rimu.

U tom je kontekstu Sveti Otac rekao da je “spreman započeti dijalog” s predsjednikom svoje domovine te istaknuo da nije bio uvrijeđen pogrdnim riječima koje mu je Milei uputio prije nego što je izabran za predsjednika. “Riječi tijekom predizborne kampanje dođu i odu”, kazao je Papa u razgovoru za za talijanski list „La Stampa“.

Što se tiče Mileijevog posjeta Vatikanu, Papa je rekao: „11. veljače održat će se kanonizacija ‘Mame Antule’, utemeljiteljice Kuće duhovnih vježbi u Buenos Airesu. Prije kanonizacije običaj je pozdraviti vlasti u sakristiji.”

“A onda saznam da me je zamolio za sastanak: prihvatio sam, tako da ćemo se vidjeti. Spreman sam  započeti dijalog s njim, razgovarati i slušati. Kao i sa svima”, objasnio je Papa.

Početkom mjeseca, Milei je poslao Franji pismo u kojem ga je službeno pozvao da posjeti svoju domovinu naglasivši kako bi Papin posjet donio „plodove mira i bratstva svim Argentincima”.

U istom je pismu argentinski predsjednik zahvalio Svetom Ocu za njegov telefonski poziv neposredno nakon predsjedničkih izbora i naglasio da cijeni Papine savjete.