franjo-i-benedikt

Na prvu godišnjicu odstupanja Benedikta XVI. kao biskupa Rima, prefekt Papinskog doma, nadbiskup Georg Gänswein, koji još uvijek pomaže papi u miru u njegovu novom životu u samostanu Mater Ecclesiae, dao je intervju za dnevnik u vlasništvu talijanske biskupske konferencije Avvenire. Najzanimljiviji izvadci su sljedeći:

Jesu li Papa i papa emeritus u kontaktu?

Imaju izvrstan odnos. Načini njihove interakcije su različiti. Znaju se zvati telefonom, pišu jedan drugome, sastaju se, pa i jedu zajedno. Papa Franjo je bio gost na ručku u samostanu nekoliko puta. Jednom, nakon Božića, papa emeritus je također bio u Svetoj Marti.

Ima nekih koji ih razlikuju.

To je omiljena igra, pogotovo za neke novinare. Što mi se ne sviđa. Imam milost živjeti s jednim i raditi za drugoga. Tako si mogu dopustiti reći kako poznajem obojicu jako dobro. Kod njih ne vidim neke suprotnosti, nego nadopunjavanje. Očito je kako su stil, geste, pa čak i način vladanja pape Franje različiti od onih pape Benedikta. No, suprotnosti se ne mogu utvrditi samo na temelju toga. Radeći stvari na drugačiji način ne znači da ih radiš na suprotan način. Uvijek treba imati na umu ono što je papa emeritus napisao prof. Hansu Küngu i ponovio Andrei Tornielliju, kada je izrazio “jednake pogleda i iskreno prijateljstvo” u vezi s papom Franjom.

Također, u liturgiji postoje različiti senzibiliteti.

To je istina, to je objektivna činjenica, i nije uvreda reći tako što. No, čak i u tom slučaju, ponavljam, radeći stvari na drugačiji način ne znači da ih radiš na suprotan način.

Izvor: www.quovadiscroatia.com