Uoči svetkovine Bogojavljenje, kad brojna talijanska djeca prema tradiciji dobivaju prigodne darove, papa Franjo odlučio je posjetiti pedijatrijsku bolnicu Bambino Gesù. Papa je stigao oko tri sata poslijepodne i obišao različite odjele na kojima leži oko 120-ero djece, izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Sveti Otac porazgovarao je s djecom i roditeljima, te ih obrabrio u njihovim iskušenjima i borbama. Ovim posjetom papa Franjo nastavio je tradiciju “petaka milosrđa” koju je započeo tijekom Godine milosrđa 2015. godine.

Bolnica Bambino Gesù ustanovljena je 1869. godine i darovana Svetoj Stolici 1924. godine. Ona je pravo uporište za zdravlje djece i mladih iz čitave Italije i inozemstva. Njezino je povijesno sjedište na rimskom brežuljku Gianicolu, a njemu treba dodati i ono u četvrti Svetoga Pavla izvan zidina, te u mjestima nedaleko od Rima Palidoru i Santa Marinelli.

Bolnica svake godine primi više od 27.000 malih pacijenata, 80.000 njih primi pomoć u Hitnoj službi, a ambulantnih je usluga više od 1.700.000 godišnje. Od ukupnoga broja pacijenata 13,5% njih je inozemnoga podrijetla, većinom djeca doseljenikâ. A ima i djece koja dolaze s raznih strana svijeta, jer im je potrebno posebno liječenje.

Rad klinike prati intenzivno zauzimanje u prihvatu, posebice obiteljî koje dolaze iz daleka, a potrebna im je dugotrajna terapija. Zahvaljujući pomoći mreže udrugâ, zakladâ i hotelskih ustanova, bolnica uspijeva zajamčiti besplatni smještaj za oko 3700 obitelji, što ukupno znači više od 93.000 noćenja godišnje.

Bolnica Bambino Gesù je nazočna i u više zemalja svijeta, u pothvatima pomoći i suradnje. Tako su, primjerice, u Kambodži, Srednjoafričkoj Republici, Jordanu, Siriji, Palestini, Gruziji, Rusiji, Kini i Etiopiji aktivni projekti suradnje sa sveučilišnim bolničkim ustanovama.

Radio Vatikan | Bitno.net