Fontana di Trevi, obojana u crveno, kršćanski mučenici

“U zaštitu kršćana”, naslov je simpozija koji je organizirala misija Svete Stolice, a koja je održana jučer poslijepodne u sjedištu Organizacije ujedinjenih naroda u New Yorku. Na skupu su, uz nadbiskupa Bernardita Auzu, stalnoga promatrača Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima, sudjelovali i drugi predstavnici kršćanskoga i muslimanskog svijeta.

U međuvremenu, sve je više pristupanja inicijativi zaklade „Pomoć Crkvi u nevolji“, koja će se održati danas na Fontani di Trevi. Taj će povijesni spomenik u središtu Rima postati crven, zahvaljujući nizu svjetlosnih zrakâ, upravo kako bi podsjetio na krv brojnih kršćanskih mučenika. Iz posljednjeg izvještaja spomenute zaklade proizlazi, naime, da je u svijetu progonjeno 200 milijuna kršćana.

Ta je inicijativa proizišla, prije svega, iz želje da se sve više uključe drugi ljudi, i da ih se informira o vjerskomu progonu, i posebno o protukršćanskom progonu u našem vremenu, koji je, kako nas podsjeća papa Franjo, veći nego u prvo vrijeme Crkve – rekla je u razgovoru za Radio Vatikan Marta Petrosillo, glasnogovornica zaklade „Pomoć Crkvi u nevolji“ u Italiji. Stoga smo na taj, pomalo i upadljiv način, željeli uključiti i, na neki način, „šokirati“ sve više ljudi kako bi javno mnijenje razmislilo o toj temi i o brojnim kršćanima koji su u svijetu i danas progonjeni – napomenula je Petrosillo te dodala da je Fontana di Trevi izabrana zbog toga što se želi da voda, osvijetljena crvenim svjetlom označi upravo krv kršćanskih mučenika.

Radio Vatikan | Bitno.net