Kardinal Cañizares, bivši pročelnik Zbora za bogoštovlje i sakramentalnu stegu, u propovijedi je istaknuo da je obitelj danas ugrožena „ozbiljnim napadima, koji nikome nisu skriveni“.

„Imamo zakon protivan obitelji, djela političkih i društvenih sila kojima se pribrojavaju pokreti i čini gay carstva, ideologije poput radikalnog feminizma ili – najpodmuklije od svih – rodne ideologije“ – rekao je kardinal, dodajući: „Kad se obitelj napada ili umanjuje, izokreće se najsvetija forma ljudskoga odnosa.“

Feministička platforma Alicantea uložila je službeni zahtjev da se kardinala optuži i kazni za „poticanje diskriminacije i mržnje“ u homiliji, a njegove riječi je predsjednik mjesne vlade Ximo Piug nazvao „širenjem mržnje“, ustvrdivši da „cijeli svijet shvaća da svaka osoba može voljeti koga hoće“. Druge su skupine, poput LGBT kolektiva Valencie i Kolektiva za spolno-afektivnu raznolikost također rekle da će uložiti službenu žalbu pri Uredu za zločine mržnje. Te skupine žele da se kardinala optuži za zločin „poticanja ili branjenja kriminalnog čina“.

Kardinal je u priopćenju upitao je li „homofobno braniti obitelj“ te je pozvao „objektivne“ pravnike da prosude je li ono što je rekao „protivno zakonu“ ili homofobno. Podsjetimo da je papa Franjo više puta osudio rodnu ideologiju, nijekanje razlika između muškaraca i žene te u nedavnoj apostolskoj pobudnici Amoris laetitia naglasio da ne može biti nikakve analogije, čak ni daleke, između istospolnih veza i Božjega nauma za brak i obitelj.

RV | Bitno.net