Posljednjih je dana mnogo pozornosti privukao video na kojem papa Franjo vjernicima koji ga dolaze pozdraviti odbija dopustiti da poljube njegov prsten.

U jednominutnom isječku nastalom 25. ožujka nakon mise u Loretu, vidi se kako Sveti Otac povlači ruku svaki put kada mu pojedini hodočasnik želi poljubiti ruku ili prsten.

Na duljem videu istoga događaja kojeg je prikazao Vatican Media (počevši od 50:51), vidi se da je Papa primao ljude duže vremena nego što se vidi na prvoj snimci, te da je dopustio hodočasnicima iz prvog dijela reda da mu poljube prsten, ali da je u jednom trenutku to prestao činiti, zbog čega su se mnogi počeli pitati o razlogu takvog Papinog ponašanja.

Vatikanski glasnogovornik, Alessandro Gisotti, za Associated press je objasnio kako je Franjo bio zabrinut za zdravlje hodočasnika.

“Sveti Otac mi je rekao da je njegov motiv bio vrlo jednostavan: higijena”, izjavio je Gisotti dodavši kako Papa nema ništa protiv ljubljenja prstena kada je riječ o manjim grupama, ali zbog širenja bacila to izbjegava kada ga pozdravlja veća grupa ljudi.

“Svi znate da mu je [Papi] velika radost susretati i zagrliti ljude, kao i dopustiti im da ga zagrle”, rekao je Gisotti.

Ipak, priča oko ljubljenja papinog prstena pružila je priliku da se objasni značaj i povijest toga čina. Vlč. Roberto Regoli, profesor Suvremene crkvene povijesti na sveučilištu Gregoriana, u razgovoru za Catholic News Agency, objasnio je da je ljubljenje prstena “izraz poštovanja ne prema papinoj osobi, nego prema onom koga on predstavlja: nasljedniku galilejskog ribara” i “ukazuje na vjernost i ljubav prema Crkvi”.

Papinski ili Ribarev prsten prvi se put spominje 1265. godine u pismu pape Klementa IV. svom nećaku, gdje se govori da su pape običavale ovjeravati osobna pisma ‘žigom Ribara’. Prsten na ruku novoizabranog pape stavlja, a po smrti i skida dekan Kardinalskog zbora.

Početkom dvadesetog stoljeća sveti Pio X. proglasio je djelomični oprost svakome tko poljubi Ribarev prsten.

Postojali su i drugi načini iskazivanja poslušnosti i podložnosti papi, ali oni su se počeli mijenjati tijekom pontifikata Pavla VI. On je, naime, uklonio određene oblike pozdravljanja Svetog Oca poput ljubljenja stopala, ramena i obraza.

“Kod Franje postoji daljnji senzibilitet, različit od onog njegovih prethodnika, tako da idemo prema daljnjem pojednostavljivanju ceremonije, izostavljanjem poklanjanja prema njemu”, objasnio je Regoli.

Prema pisanju Associated pressa, Papa je nakon jučerašnje audijencije na Trgu svetog Petra dopustio časnim sestrama i svećenicima koji su ga došli pozdraviti da poljube njegov prsten, tako da nema riječi o tome da je papa Franjo ukinuo ovaj običaj.

Ivo Džeba | Bitno.net