I među mladima je sve veći interes za putovanja u znaku duhovnosti, kulture i umjetnosti, a sve je više i nevjernika koji se približavaju takvim iskustvima.

Ići tragovima starih hodočasnika – to je ono što, prema podatcima Svjetske trgovinske organizacije, potiče više od 300 milijuna sudionika vjerskoga turizma da posjete mjesta vjere. Grad Vatikan, Santiago de Compostela, Asiz i Fatima, te Lourdes i Sveta zemlja – samo su neka od najtraženijih odredištâ ljudi koji kreću na put. Više od 41% onih koji stavljaju ruksak na leđa i kreću na put, ima između 30 i 50 godina; uglavnom su vjernici, ali ne samo oni. Vjerski turizam, naime, privlači i one koji su dalje od vjere, jer pruža mogućnost za osobno otkrivanje i upoznavanje, za odlazak na put koji doista može obogatiti.

Mnogo je onih koji se obraćaju specijaliziranim agencijama, ali ima i onih koji sami organiziraju svoje putovanje; i ima onih koji izabiru kulturno, povijesno i umjetnički bogata mjesta, a i onih koji izabiru ona mističnija i duhovnija. Onima koji odluče krenuti putom tišine, neće nedostajati potpore; upravo zbog toga putnici mogu često računati na gostoprimstvo brojnih vjerskih, a i drugih, ustanova, koje svake godine otvaraju svoja vrata za prihvat i zajedničko druženje.

RV | Bitno.net