Budući da je za početak Godine milosrđa određeno otvaranje Svetih vrata u bazilici Svetoga Petra, 8. prosinca, na blagdan Bezgrješnoga Začeća, nakon toga nije bilo marijanskih blagdana sve do jučerašnje svetkovine Marije Bogorodice – objasnio je kardinal. Zbog toga je taj dan izabran za otvaranje Svetih vrata u bazilici posvećenoj Gospi. Osim toga, kardinal je dodao jednu zanimljivost vezanu uz Sveta vrata te bazilike.

Mnogi ne znaju da i način na koji se otvaraju Sveta vrata u bazilici Svete Marije Velike ima posebno značenje, jer je nemoguće istodobno otvoriti oba vratna krila – rekao je kardinal. Na lijevom je vratnom krilu prikazana Gospa, i ta se strana mora najprije otvoriti. Vrata su zamišljena upravo s tom namjerom, i sa značenjem da nam Marija, Majka, Gospa, otvara put prema Isusu, kao i put Milosrđa. Zbog toga je Sveti Otac najprije otvorio lijevo vratno krilo – kazao je kardinal Abril y Castelló.

Osvrnuvši se pak na Papinu poruku koju je uputio otvarajući vrata, a koja je potpuno usmjerena na praštanje, nadprezbiter bazilike Svete Marije Velike je istaknuo da Papa ustraje na tomu da je Gospa, kao i sâm Isus, znala oprostiti. Podsjetio je na Mariju, Majku Milosrđa, koja i nas ima potaknuti da to znamo pokazati u svojemu životu, i u životu svih drugih ljudi, kako bismo na taj način bili potaknuti na praštanje.

U ovom su trenutku u tijeku brojni ratovi protiv kojih se Sveti Otac bori – primijetio je kardinal te spomenuo dobre vijesti koje stižu iz Srednjoafričke Republike. Nakon što je Sveti Otac pozvao na prekid neprijateljstava i na uzajamno poštovanje, nuncij je obavijestio da se postignuto primirje još uvijek poštuje. Ta vrlo lijepa stvar nas potiče da u korijenima svoje vjere nastojimo pronaći dovoljno snage da budemo malo više milosrdni prema drugima i da imamo više poštovanja i ljubavi prema njima – istaknuo je kardinal Abril y Castelló.

Radio Vatikan|Bitno.net