Foto: Alessia Pierdomenico/ShutterstockU samostanu Mater Dei u Vatikanu papa emeritus Benedikt XVI., koji je vodio Katoličku Crkvu od 2005. do veljače 2013., proslavio je u četvrtak 16. travnja u najužem krugu 93. rođendan. Rođen je 16. travnja 1927. godine u bavarskom gradu Marktl am Inn.

Uoči rođendana osobni tajnik pape Benedikta XVI. nadbiskup Georg Gänswein najavio je da zbog mjera ograničavanja kretanja u Vatikanu i Italiji izostaju službena proslava i posjeti, ali misa, objed i cijeli dnevni raspored u samostanu su svečaniji.

U četvrtak je nadbiskup Gänswein izvijestio da je Papa proslavio rođendan u znaku trezvenosti i zahvalnosti Gospodinu. Primio je brojne telefonske pozive s čestitkama, među kojima i brata Georga Ratzingera iz Regensburga. Čestitke su stigle i poštom i elektroničkom poštom.

Za poklon papa Benedikt XVI. dobio je biografiju što ju je napisao njegov biograf Peter Seewald. Veliko djelo od 1100 stranica trebao je Papi na rođendan predati sam autor, ali pandemija je to onemogućila. Biografija pod naslovom „Benedikt XVI.– Jedan život“ bit će dostupna u njemačkim knjižarama 4. svibnja.

Papa Benedikt XVI. prati što se događa s krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa i svakodnevno moli za bolesne.

Na Nedjelju Božjeg milosrđa 19. travnja bit će 15. obljetnica izbora kardinala Josepha Ratzingera za Papu.

IKA | Bitno.net