Egzorcizam nije neka opskurna praksa obavijena mrakom, već služba ispunjena svjetlom, mirom i radošću, tvrdi se u novom vodiču za svećenike-egzorciste.

“Smjernice za službu egzorcizma: u svjetlu sadašnjeg obreda”, naslov je vodiča koji je pripremilo Međunarodno udruženje egzorcista, uz odobrenje Kongregacije za kler te doprinos Kongregacije za nauk vjere i Kongregacije za bogoštovlje, javlja Catholic News Agency, Knjiga je na talijanskom jeziku predstavljena u srpnju, a englesko izdanje, koje trenutno pregledava Kongregacija za kler, očekuje se krajem ove ili početkom iduće godine.

“Kada se implementira u situacijama autentičnog đavolskog opsjednuća i u skladu s pravilima koje je uspostavila Crkva – inspiriran iskrenom vjerom i nužnom razboritošću – (egzorcizam) pokazuje svoj spasiteljski, pozitivan karakter, odlikovan živim iskustvom čistoće, svjetla i mira”, napisao je u uvodu vodiča otac Francesco Bamonte, predsjednik Međunarodnog udruženja egzorcista.

“‘Dominantna nota’, mogli bismo reći, je radost, plod Duha Svetoga koji je obećao Isus onima koji s vjerom prime njegovu Riječ”, stoji također u tekstu.

Prema izvještajima, knjiga nije iscrpna studija o temi egzorcizma već alat za svećenike-egzorciste i one koji će se formirati za tu službu. Također može pomoći biskupskim konferencijama i biskupijama u razlučivanju “kod slučajeva vjernika koji smatraju da im je potrebna služba egzorcista, s obzirom na porast takvih zahtjeva”, poručio je o. Bamonte.

Knjiga sadrži predgovor kardinala Agnela De Donatisa, generalnog vikara Rimske biskupije, koji je napisao kako je služba egzorcista “posebno osjetljiva”.

“Egzorcist ne može djelovati po vlastitom nahođenju jer djeluje unutar okvira službenog poslanja koje ga na neki način čini predstavnikom Krista i Crkve”, napisao je kardinal, dodavši kako ta služba, zbog brojnih opasnosti, zahtijeva “posebnu razboritost” koja ne može ovisiti samo o “ispravnim namjerama i dobroj volji” već i o “prikladnoj specifičnoj pripremi koju egzorcist mora primiti kako bi mogao ispravno vršiti svoju dužnost”.

Otac Bamonte istaknuo je kako je na Zapadu primjetan “snažan porast” zanimanja za egzorcizam, osobito za demonsko posjednuće i ulogu katoličkih egzorcista “u zahtjevnom zadatku oslobađanja od njega”. Pritom je upozorio kako se u nekim kulturnim krugovima egzorcizam i dalje prikazuje kao nešto “nasilno, gotovo opskurno”, poput magije te da ga se stavlja “na istu razinu s okultnim praksama”.

Svećenik je dodao kako je nemoguće ovu službu razumjeti bez vjere u Isusa i njegovu Crkvu.

Izvor službe oslobađanja “nisu strah od vještica, želja za borbom protiv magije ili želja da se nametne određen religijski pogled nauštrb drugih i drugačijih koncepcija o Bogu i svijetu, već samo i jedino ono što je Isus rekao i učinio kada je apostolima i njihovim nasljednicima dao misiju da nastave njegovo djelo”, zaključio je.

Dodajmo kako Međunarodno udruženje egzorcista broji oko 800 članova iz svih dijelova svijeta, a prije trideset godina osnovala ga je grupa egzorcista na čelu s ocem Gabrielem Amorthom. Sveta Stolica je udruženje formalno priznala 2014.

*Pročitajte više: Egzorcizam, zli duhovi i znakovi opsjednuća u nauku Katoličke Crkve