Kardinal George Pell, prefekt Tajništva za ekonomska pitanja Svete Stolice, izjavio je kako je iznenađen odlukom vatikanskog Državnog tajništva da suspendira vanjsku reviziju poslovanja Vatikana koja je bila zamišljena kao dio sveobuhvatne reforme financija Rimske kurije.

Odluka koju je, kako je izvijestilo nekoliko medija, vatikanskoj administraciji obznanio zamjenik državnog tajnika nadbiskup Giovanni Angelo Becciu u posebnom pismu, izazvala je različite komentare. Njome je revizorska kuća PricewaterhouseCoopers (PwC), jedna od najuglednijih i najvećih takvih na svijetu, koja je u prosincu bila angažirana da poslovanje Svete Stolice usmjeri prema transparentnijim i međunarodnim standardima prilagođenijim kriterijima – zaustavljena u svom radu. U pismu se navodi kako Vatikan prolazi kroz “razdoblje tranzicije” poslovanja, te kako eksterna revizija ne može biti nastavljena dok se ne okonča ona interna.

U svom priopćenju kardinal je rekao kako je “pomalo iznenađen” tom odlukom. Dodao je kako se nada da će rad revizora iz PwC-a biti nastavljan nakon “diskusije i razjašnjenja spornih pitanja”, te naglasio kako dosadašnji revizorski rad neće propasti.

Podsjetimo, kardinal je Pell, nekadašnji nadbiskup Sydneya i Melbournea, glavnom osobom od povjerenja pape Franje za reformu poslovanja Svete Stolice, jednom od najvažnijih reformi kojima je posvećen pontifikat sadašnjeg pape. Ta reforma je poprilično odmakla i već postigla značajne rezultate, o čemu je kardinal svojedobno govorio i za naš portal. Jedan od tih rezultata jest formiranje Gospodarskog vijeća, tijela koje bi trebalo imati nadzor nad cijelim poslovanjem. Upravo je Gospodarsko vijeće to koje je u prosincu angažiralo PwC da napravi neovisnu, eksternu reviziju.

Kako sada piše ugledni vatikanist Edward Pentin, ovaj potez Državnog tajništva “vidi se kao pokušaj da se oteža rad kardinalu Pellu, njegovom Tajništvu, ali i samom Gospodarskom vijeću”. Pentin navodi i tvrdnje da je obrazloženje Državnog tajništva neutemeljeno, te da su interna i vanjska revizija mogle biti paralelno nastavljene.

Brojni komentatori tvrde kako je riječ o novoj fazi “sukoba” između reformatora i onih koji žele da financijsko poslovanje u Rimskoj kuriji ostane nepromijenjeno.

Goran Andrijanić | Bitno.net