Donacije vjernika za Petrov novčić smanjile su se za 15% u 2021. godini, čime je nastavljen negativan trend započet još 2015. godine.

U razgovoru za Vatican News pročelnik Tajništva za gospodarstvo Svete Stolice, isusovac Juan A. Guerrero, rekao je da su vjernici u protekloj godini izdvojili 37 milijuna eura za fond iz kojeg Sveta Stolica financira humanitarne akcije diljem svijeta.

Brojka je to koja je značajno manja od 44 milijuna eura koje je Sveta Stolica zaprimila 2020. godine. Ako se uzme u obzir da je je iznos uplaćen 2020. bio za 18% manji od onoga iz 2019., te da je između 2015. i 2019. ostvaren pad od 23%, dolazi se do značajnog pada u donacijama.

Milostinja za Petrov novčić prikuplja se u katoličkim crkvama diljem svijeta na nedjelju koja je najbliže blagdanu svetog Petra i Pavla, a osim za humanitarne potrebe Petrov novčić također je namjenjuje i za djelomično financiranje rada nekih vatikanskih dikasterija jer nemaju vlastite prihode.

“Ovisimo o nesigurnim prihodima koji se, kao što vidimo, smanjuju svake godine u ovo pandemijsko vrijeme”, rekao je Guerrero.

Pročelnik Tajništva za gospodarstvo kazao je da su smanjene brojke logične budući da je broj vjernika koji pohađaju svetu misu, pa tako i na dan prikupljanja sredstava za Petrov novčić, smanjen.

“To bi nas trebalo potaknuti da razmišljamo o drugim metodma traženja pomoći od vjernika i primanja donacija”, kazao je španjolski isusovac.

Dodao je i kako ove godine Sveta Stolica planira izdati “izvještaj o priljevu i odljevu” vezanom za Petrov novčić te ga dostaviti biskupskim konferencijama na uvid.