Prvo je njemački kardinal Walter Kasper izjavio kako američki i europski sinodski oci ne posvećuju previše pažnje mišljenjima svoje subraće iz afričkih i islamskih zemalja kada su u pitanju teme poput homoseksualnosti, jer to je za njih “tabu”.

Potom je, na isti dan, svoje dijametralno suprotno mišljenje na temu sudioništva afričkih biskupa na Sinodi dao nadbiskup New Yorka Timothy Dolan, koji je rekao kako afrički biskupi imaju “svježinu i nevinost” u svojoj vjeri.

Pozabavimo se prvo Kasperom.

Njemački kardinal je u razgovoru za internetsku stranicu Zenit, objavljenom u utorak, ustvrdio kako većina biskupa na Sinodi podupire njegovu viziju o promjenama u praksi dijeljenja pričesti za razvedene i ponovno vjenčane vjernike. Potom je tema razgovora prešla na sudjelovanje afričkih biskupa u usmjeravanju sinode.

“Afrika, Azija i muslimanske države, to je potpuno drugačije od Zapada, posebice po pitanju homoseksualaca. S njima se o tome ne može razgovarati, to je tabu”, rekao je kardinal Kasper i dodao kako “pitanje Afrike ne može biti riješeno na ovoj Sinodi”, ali “oni (Afrikanci, op. a.) ne bi nam trebali previše govoriti što činiti.”

Pod “pitanjem Afrike” Kasper, kako su naveli neki komentatori, vjerojatno misli na specifične kulturološko-pastoralne probleme koji tamošnji biskupi imaju kada je u pitanju obitelj, poput poligamije, a o kojima se na Sinodi ne priča previše.

Potpuno drugačiju viziju afričkog priloga sinodi dao je kardinal Dolan.

“Mi iz zapadnih Crkvi, mi znamo malo patiti od letargije, zar ne?” rekao je Amerikanac u svom prepoznatljivom stilu za Catholic News Service i nastavio:

“Afrički biskupi nas proročki podsjećaju da je uloga Crkve da mijenja kulturu, a ne da kultura mijenja nju. Čini mi se ponekad da mi na Zapadu kažemo: ‘O, moramo promijeniti stvari, očito je naš nauk odbačen, o Bože, nismo popularni.’ A Afrikanci kažu: ‘Znate što, i ne moramo biti popularni. Na nama je da ljudima navijestimo istinu i da svjedočanstvom ispunjena i radosna života pomognemo da tu istinu prihvate. I braćo, vjerujte nam – to funkcionira'”, opisao je svoje razgovore sa subraćom s ‘crnoga kontinenta’ Dolan.

Goran Andrijanić | Bitno.net